Slováci si pripísali druhé víťazstvo, zdolali galského kohúta

TA3 SITA
10.5.2018 19:10

Slovenská hokejová reprezentácia zaznamenala na 82. majstrovstvách sveta v Dánsku druhé víťazstvo. Zverenci trénera Craiga Ramsayho si vo štvrtok popoludní v kodanskej Royal Arene poradili v súboji základnej A-skupiny s výberom Francúzska, zdolali ho 3:1 (1:0, 1:1, 1:0).

Štvrté miesto v tabuľke

Slováci, ktorí v utorok proti Rakúšanom (4:2) prelomili dvojročné čakanie na trojbodový zápis z MS, predtým naposledy naplno bodovali na svetových šampionátoch dvakrát za sebou v Petrohrade 2016, keď zdolali Maďarov a po nich aj Francúzov. Slovenskí hokejisti po triumfe nad Francúzmi poskočili na štvrté miesto v tabuľke A-skupiny. V piatok majú zverenci Craiga Ramsayho voľno, v sobotu už o 12.15 h nastúpia proti favorizovanému výberu Švédska.

Skóre štvrtkového duelu otvoril Dávid Bondra po prihrávke od Dávida Buca. V prvej tretine Slováci nevyužili až tri presilové hry. V druhej časti pridal druhý slovenský gól Dávid Buc, keď za Floriana Hardyho doťukol odrazenú strelu Patrika Svitanu.

Rozhodol Čajkovský

Za Francúzov skorigoval Valentin Claireaux. V čase stupňujúceho sa francúzskeho tlaku mohol definitívne rozhodNúť o slovenskom triumfe Ladislav Nagy, ale jeho parádny blafák ako gól neplatil pre milimetrový ofsajd Tomáša Jurča.

Francúzi sa napokon tretiemu gólu vo svojej prázdnej bránke nevyhli, necelých 10 sekúnd pred koncom tretej tretiny rozhodol obranca Michal Čajkovský. V 32. vzájomnom zápase sa zrodil 23. triumf Slovákov, ďalšie tri stretnutia sa skončili nerozhodne a Francúzi uspeli šesťkrát.

V úvode boli aktívnejší

Slovenský tím bol v úvode stretnutia aktívnejšie a niekoľkokrát nebezpečne pohrozil, no brankár Hardy bol pozorný. Prišla 6. min a prvý slovenský gól, ktorý v prečíslení dosiahol D. Bondra po peknej prihrávke od Buca. O druhý gól sa potom niekoľkokrát pokúšal Jurčo, Francúzi hrozili občasnými protiútokmi. Slováci neúspešne dobíjali bránku súpera pri presilovke o jedného korčuliara, neskôr mali výhodu početnej výhody o jedného hráča v trvaní štyroch minút. Zahrali ju však zle a skóre sa nezmenilo.

Aj o druhý gól tímu SR sa postaral tretí útok zložený z hráčov HK Poprad - strelu Svitanu brankár Hardy vyrazil, no pohotový Buc puk doklepol za jeho chrbát. Francúzsky výber sa nasťahoval pred Čiliaka počas vylúčenia Marcela Haščáka, pri bránení navyše prišiel o rukavicu Fehérváry, Slovákom sa však podarilo súpera udržať na dištanc. Z uhla to potom skúšali Jurčo či Bakoš, na opačnej strane pohrozil mladík Texier. V 34. min z pravého kruhu vystrelil Claireaux a puk sa dokotúľal až za Čiliaka. Takmer celú presilovku strávili Slováci pred Hardym, ale ohrozili ho len výnimočne a bez gólového efektu.

Tabuľka A-skupiny:

1. Švédsko 4 4 0 0 0 19:2 12

2. Rusko 3 3 0 0 0 20:0 9

3. Švajčiarsko 4 2 1 1 0 14:9 9

4. Slovensko 4 2 0 1 1 9:8 7

5. Česko 3 0 2 0 1 10:9 4

6. Francúzsko 4 1 0 0 3 7:16 3

7. Rakúsko 4 0 0 1 3 4:21 1

8. Bielorusko 4 0 0 0 4 4:22 0

Silná obrana

V tretej tretine sa Francúzi snažili o vyrovnanie, no nedarilo sa im prekonať slovenský obranný val. V 44. min mal veľkú šancu Nagy, ale Hardyho betón bol pri žŕdke skôr ako popri nej prešiel puk z hokejky slovenského útočníka. Na opačnej strane mal Čiliak problémy s pokusom Claireauxa, neskôr zachránil aj pri šanci Douaya.

Vzápätí nepochodil ani Rech, Hardy potom zneškodnil šancu Marcelovi Haščákovi. Francúzsky tlak sa v závere stupňoval, ale o všetkom mohol rozhodnúť Nagy, ktorý parádnym prienikom a blafákom "vycvičil" francúzskeho brankára Hardy.

Jeho gól však neplatil, tréner galského kohúta Henderson si vyžiadal výzvu a video ukázalo, že gól padol z ofsajdovej situácie. V záverečnej minúte oživení Francúzi skúsili hru bez brankára a 31 sekúnd pred koncom musel na trestnú lavicu Marcinko po nedovolenej hre vysokou hokejkou. Francúzska prevaha o dvoch hráčov v poli sa napokon skončila gólom v ich sieti, šťastným strelcom bol obranca Čajkovský. Najlepším hráčom tímu Craiga Ramsayho sa stal Dávid Buc, ktorý bol pri všetkých slovenských góloch.

štvrtok: A-skupina (Kodaň/Dán.)

Slovensko - Francúzsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 6. D. Bondra (Buc, Svitana), 23. Buc (Svitana, Jaroš), 60. Čajkovský (Buc) - 34. Claireaux (Perret, Janil)

Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Gofman (Rus.), Jeřábek (ČR) - Jensen (Dán.), Kilian (Nór.), 5855 divákov

Zostavy:

Slovensko: Čiliak - Čajkovský, Sekera, Graňák, Marek Ďaloga, Jaroš, Fehérváry, A. Jánošík, Grman - Jurčo, Krištof, L. Nagy - M. Bakoš, Hovorka, Marcel Haščák - D. Bondra, Buc, Svitana - A. Kudrna, T. Marcinko, Cingeľ

Francúzsko: Hardy - Manavian, Auvitu, Chakiachvili, Hecquefeuille, Raux, Janil, Thiry - D. Fleury, S. Da Costa, Rech - S. Treille, Guttig, T. Da Costa - Claireaux, Texier, Douay - Leclerc, Ritz, Lamperier - Perret

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok