Trump v tvíte oznámil dátum schôdzky s diktátorom Kimom

TA3 TASR
10.5.2018 17:09

Summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sa uskutoční 12. júna v Singapure. Informoval o tom Trump na Twitteri.

Trump v tvíte oznámil dátum schôdzky s diktátorom Kimom
SITA/AP

"Veľmi očakávané stretnutie medzi Kim Čong-unom a mnou sa bude konať v Singapure 12. júna. Obaja sa pousilujeme, aby to bola skutočne výnimočná chvíľa pre svetový mier," uviedol šéf Bieleho domu.

Vyjadril sa tak niekoľko hodín po tom, ako sa do vlasti vrátili zo Severnej Kórey traja Američania, ktorých táto komunistická krajina väznila. Ich prepustenie odstránilo podľa agentúry Jonhap poslednú prekážku pre nadchádzajúci summit, ktorý bude vôbec prvým stretnutím úradujúcich najvyšších predstaviteľov oboch krajín.

Očakáva sa, že Trump s Kimom prediskutujú ukončenie programu vývoja jadrových zbraní v Severnej Kórei. Trumpovým cieľom je úplná denuklearizácia Severnej Kórey, pričom Kim sa opakovane k nej zaviazal, ale nie je jasné, za akých podmienok. Severokórejské médiá citovali Kima, ktorý uviedol, že schôdzka s Trumpom bude "historickým stretnutím""prvým krokom k presadzovaniu pozitívneho vývoja situácie na Kórejskom polostrove a k budovaniu budúcnosti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok