Organizátori protestov sa stretli s premiérom, vyčítali mu pasivitu

TA3 TASR
10.5.2018 15:40

K dohode nedošlo. Po stretnutí s predsedom vlády Petrom Pellegrinim to skonštatovali organizátori protestov Za slušné Slovensko Juraj Šeliga a Karolína Farská. Počas rozhovoru, ktorý iniciovali preto, aby prebrali otázku dôveryhodnosti vlády, nezaznamenali priblíženie názorov na to, akým spôsobom i tempom sa majú diať zmeny.

Organizátori protestov sa stretli s premiérom, vyčítali mu pasivitu
SITA/Diana Černáková

Potrebuje čas

"Povedali sme mu veľmi otvorene, že zatiaľ nevidíme z jeho strany i vlády žiadnu systémovú zmenu, žiadny razantný plán, jasný štátnický symbol obnoviť dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie," povedal Šeliga. Pellegrini sa podľa jeho slov odvolal na to, že potrebuje čas.

Aktivisti nástoja na tom, že spoločnosť potrebuje vidieť jasné gestá a reálne riešenia, poukazujú pritom napríklad na problémy farmárov na východnom Slovensku, prístup Pôdohospodárskej platobnej agentúry a samotného agrorezortu, ale aj na otázky fungovania súdnictva či menovanie dočasného prezidenta Policajného zboru.

Pripravení organizovať ďalšie protesty

"Štát momentálne zlyháva vo svojej elementárnej funkcii zabezpečiť pokojný život a spravodlivosť pre svojich občanov, preto si myslíme, že sú potrebné rýchle a razantné kroky, aby sa táto situácia riešila," uviedla Farská. V prípade, že takýto posun nenastane, respektíve sa objaví nová kauza, sú aktivisti pripravení organizovať ďalšie protesty Za slušné Slovensko.

Šeliga zároveň deklaroval, že cieľom ich občianskej platformy je to, aby verejnosť bola aktívna, schopná nahlas poukázať na nekalé praktiky v politike i verejnom živote. Verí, že aktivity občianskej platformy vyprovokujú komunitných lídrov k väčšiemu angažovaniu sa vo verejnej sfére. "Výbornou príležitosťou sú jesenné komunálne voľby, kde môžu kandidovať a začať zmenu Za slušné Slovensko zdola," povedal. Premiér Pellegrini medzi novinárov neprišiel z dôvodu účasti na rokovaní NR SR. Úrad vlády avizoval, že sa vyjadrí neskôr formou tlačovej správy.

Úrad vlády potvrdil, že na stretnutí zazneli rozdielne názory. "Predseda vlády SR Peter Pellegrini si vypočul názory mladých ľudí na aktuálnu politickú situáciu a problémy súčasného Slovenska. Zároveň ich oboznámil so svojou víziou Slovenska ako priateľského štátu voči svojim občanom a informoval ich o krokoch vlády, ktoré majú zlepšiť život ľudí na Slovensku," informovali z tlačového odboru ÚV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok