Najdôveryhodnejší politik je v paláci, najmenej dôveryhodný v parlamente

TA3 TASR
10.5.2018 12:23

Prezident Andrej Kiska zostáva najdôveryhodnejším ústavným činiteľom, dosiahol tiež najlepšie čísla v rebríčku nedôvery. Vyplýva to z posledného prieskumu agentúry Focus, podľa ktorého je najmenej dôveryhodným politikom šéf ultranacionalistov Marian Kotleba.

Prezident Kiska má podľa aprílového prieskumu dôveru 46,2 percenta opýtaných. Na druhom mieste skončil premiér Peter Pellegrini, ktorému verí 34,7 percenta opýtaných a trojicu najdôveryhodnejších politikov uzatvára predseda parlamentu Andrej Danko s 31,2-percentnou dôveryhodnosťou.

Agentúra zisťovala mieru dôvery a nedôvery k vybraným politikom – najvyšším ústavným činiteľom a predsedom politických strán, ktoré dlhodobo prekračujú hranicu zvoliteľnosti do parlamentu.

Štvrtým najdôveryhodnejším politikom je predseda SaS Richard Sulík (26,6 percenta), nasleduje predseda Mosta-Híd Béla Bugár (25,9 percenta). Predseda strany Smer-SD a bývalý premiér Robert Fico skončil na šiestom mieste, dôveruje mu 23,1 percenta respondentov. Za Robertom Ficom sa umiestnili predseda OĽaNO Igor Matovič (23 percent) a predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina (17,2 percenta). Na poslednom mieste skončil predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorému dôveruje 13,9 percenta opýtaných.

Rebríček nedôvery ukazuje iné poradie. Na prvom mieste sa ocitol šéf ĽSNS Marian Kotleba, na druhom líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Tretím najnedôveryhodnejším politikom je expremiér a dlhoročný predseda Smeru-SD Robert Fico.

Dôvera k politikom od posledného prieskumu klesla, žiadnemu politikovi nedôveruje viac ľudí ako v januárovom prieskume. Zároveň žiadny z politikov nemá dôveru viac než polovice respondentov. Najviac sa prepadli Andrej Kiska, Béla Bugár, Boris Kollár a Robert Fico. Každému z nich dôveruje o 7 percent opýtaných menej, než v predchádzajúcom prieskume.

Prieskum uskutočnila agentúra Focus v dňoch 24. až 30. apríla 2018 formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1005 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondentom bola položená otázka: "Do akej miery dôverujete alebo nedôverujete nasledujúcim politikom?".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok