Trump vítal Američanov, ktorých Kim prepustil z pracovného tábora

TA3 TASR
10.5.2018 09:49

Do Spojených štátov pricestovala trojica Američanov, ktorých zadržiavali v KĽDR. V americkom štáte Maryland ich privítal prezident Donald Trump. Mužov priviedol z Pchjongjangu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý v krajine dohadoval detaily avizovaného stretnutia Donalda Trumpa s Kim Čong-unom.

Z pracovného tábora do hotela

Prezident USA Donald Trump privítal na Andrewsovej leteckej základni pri Washingtone troch Američanov, ktorých prepustila z väzenia Severná Kórea. Trojicu mužov priviezlo do vlasti vojenské lietadlo typu Boeing C-40 Clipper vybavené zdravotníckym zariadením.

Bývalých väzňov prepravia do vojenského zdravotníckeho strediska Walter Reed National Military Medical Center na zhodnotenie ich stavu a liečbu. "Chceme poďakovať Kim Čong-unovi," povedal Trump, ktorého cituje agentúra AP.

Všetci traja muži - akademici Kim Hak Song a Tony Kim a podnikateľ Kim Dong Chul - majú kórejský pôvod a v KĽDR boli väznení za údajnú špionáž a "nepriateľské skutky". Trojicu Američanov uväznili severokórejské úrady v rokoch 2016 a 2017. Minulý týždeň ich presunuli z pracovného tábora do hotela v Pchjongjangu.

Prepustení po príchode šéfa zahraničia

Väzňov prepustili v stredu počas návštevy amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea v KĽDR, ktorý tam rokoval o detailoch pripravovaného summitu Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Pompeo sa vrátil samostatným lietadlom, na základni sa pripojil k Trumpovi, prvej dáme Melanie a viceprezidentovi Mikeovi Penceovi s manželkou.

Podľa pozorovateľov kládol Pchjongjang veľký dôraz na podmienky trojice väzňov so zámerom vyhnúť sa opakovaniu prípadu Otta Warmbiera, mladého Američana, ktorého uväznili v KĽDR po tom, ako v roku 2016 ukradol zo svojej hotelovej izby v Pchjongjangu propagandistický plagát. Zomrel šesť dní po tom, ako sa vlani v júni vrátil do USA v bdelej kóme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok