Strany sa dohodli na koaličnej zmluve, ľudia zatiaľ protestovali v uliciach

TA3 TASR
9.5.2018 22:51

Zástupcovia vedenia hnutia ANO a ČSSD dolaďovali definitívnu podobu koaličnej zmluvy a programové body pre budúcu vládu. Podľa tlačovej hovorkyne hnutia ANO Lucie Kubovičovej sa obe strany na všetkom zhodli, k podobe programového vyhlásenia aj koaličnej zmluvy sa však vyjadria až v piatok.

Dohodli sa na preplácaní nemocenskej

Ako informoval spravodajský server Novinky.cz, jedným z problematických bodov bolo to, či by mali zamestnávatelia uhrádzať pracovníkom prvé tri dni nemocenskej a v akej výške, čo teraz nie je. Na preplácaní nemocenskej sa nakoniec podľa Kubovičovej obe strany dohodli.

Toto opatrenie má nadobudnúť účinnosť 1. júla 2019 a zamestnávatelia by mali pracovníkom uhrádzať 60 percent základu zárobku. Proti tomu sa však dôrazne stavajú zástupcovia zamestnávateľov. Minister životného prostredia a člen vyjednávacieho tímu ANO Richard Brabec novinárom pred rokovaním povedal, že ANO by chcelo určité poistky.

"Chceli by sme ako podmienku pre účinnosť, aby fungovali nejaké poistky typu 'e-neschopeniek', pretože sa bojíme, že keby sa chorobnosť skokovo vrátila tam, kde bola, tak by to v dnešnej situácii mohlo viesť ku kolapsu stoviek podnikov," dodal Brabec.

Protesty proti Babišovi i komunistom

Ani lídri ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola, ani Brabec či Andrej Babiš z ANO však po stretnutí výsledky rokovaní bližšie nekomentovali. ANO chce výsledky predložiť najskôr svojim poslancom a vedeniu, ČSSD zase straníckemu výboru.

Medzitým sa v centre Prahy protestovalo proti premiérovi v demisii Babišovi aj proti podielu extrémistov a komunistov na vláde. Babiš, ktorý sa rovnako ako celá vláda nachádza v demisii, by mal podľa organizátorov odstúpiť, aby umožnil vznik vlády s demokratickou podporou. Po úvodných prejavoch sa demonštrujúci vydali na pochod Prahou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok