Smer chce dať viac na príspevky pre zdravotne ťažko postihnutých

TA3 TASR
9.5.2018 22:19

Poslanci vládneho Smeru-SD chcú na sociálnom výbore predložiť pozmeňujúci návrh, ktorým sa má zvýšiť príspevok na osobnú asistenciu pre ťažko zdravotne postihnutého. Upraviť by sa mohli aj podmienky pri čerpaní príspevku pre zdravotne postihnutých, ktorí si nájdu prácu. Avizoval to predseda strany Robert Fico po posunutí novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia do druhého čítania. O novele spolu s ďalšími možnými zmenami budú poslanci rokovať na júnovej schôdzi parlamentu.

Smer chce dať viac na príspevky pre zdravotne ťažko postihnutých
SITA/AP

Žiadajú zvýšenie

Vládni poslanci sú pripravení rokovať o výhradách, ktoré majú k právnej norme zástupcovia organizácií pracujúci s ŤZP. Tí žiadajú, aby sa zvýšila hodinová sadzba za osobnú asistenciu, aby sa odstránili príjmové limity pri osobnej asistencii, ako aj pri príspevku na opatrovanie a zvýšených výdavkoch. Tiež volajú po tom, aby sa nemenil výkaz osobnej asistencie a aby sa nekrátil príspevok na opatrovanie rodičom, ktorých dieťa navštevuje školu viac ako 20 hodín týždenne.

"Ja som telefonoval s ministrom financií a povedal som mu, že ak existuje dohoda o modernizácii slovenskej armády, ktorá má stáť obrovské peniaze, my sa nemôžeme pozerať na 17 alebo 20 miliónov eur, ktoré potrebujeme na výraznejšie zvýšenie príspevku na osobnú asistenciu. My by sme boli radi, keby bol vyšší a predstavoval viac ako je jedna hodina minimálnej mzdy," priblížil Fico, pričom nechcel hovoriť zatiaľ o konkrétnych číslach.

Krátenie príspevku by vyradili zo zákona

"Bude to vecou dohody, ale môžem zagarantovať, že v spolupráci medzi ministrom práce, príslušným sociálnym výborom, poslancami a Ministerstvom financií, predložia poslanci Smer-SD vo výbore návrh, ktorý zagarantuje výrazné zvýšenie príspevku na osobnú asistenciu," avizoval Fico.

V novele by sa mohli uskutočniť ešte ďalšie zmeny. Poslanci Smeru-SD plánujú uvažovať aj o obmedzeniach, ktoré sa týkajú ŤZP, ktorí si nájdu prácu. Dnes je zákonne dané, že ak má takáto osoba príjem vyšší ako 4-násobok životného minima, tak sa mu kráti príspevok na osobnú asistenciu.

Podľa Ficových slov pripadá do úvahy, že by sa ustanovenie týkajúce sa krátenia tohto príspevku vyradilo zo zákona. "Nepozerajme sa na to len ekonomicky, nepozerajme sa na to, aký majú príjem," priblížil Fico. Vyčíslil, že v súčasnosti tento príspevok poberá približne 9800 ľudí. „Z týchto ľudí je to dnes iba 350 ľudí, ktorí majú vlastný príjem vyšší ako 4-násobok životného minima,“ dodal Fico s tým, že sa prehodnotí aj krátenie príspevku pri školskej dochádzke nad 20 hodín. Vládni poslanci chcú o možných úpravách rokovať s organizáciami zastupujúcimi ŤZP, ako aj s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok