Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prelomový krvný test okamžite identifikuje chronickú bolesť

Prelomový krvný test okamžite identifikuje chronickú bolesť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím austrálskych výskumníkov vyvinul prvý krvný test na svete, ktorý dokáže objektívne identifikovať chronickú bolesť. Test údajne identifikuje zmeny farby imunitných buniek, ktoré sú postihnuté chronickou bolesťou. Tím dúfa, že tento prelomový krvný test poskytne lekárom nový spôsob diagnostiky závažnej bolesti pacientov, ktorí nie sú schopní dostatočne komunikovať.

Výskumný tím zistil, že v imunitných bunkách sa dajú identifikovať molekulárne zmeny v prípade, že človek trpí chronickou bolesťou. Pomocou analýzy hyperspektrálneho zobrazovania môžu byť tieto biomarkery okamžite identifikované. To znamená, že lekár môže určiť toleranciu alebo citlivosť pacienta na bolesť a podľa toho vie ihneď upraviť dávkovanie liekov proti bolesti.

Tento krvný test doslova kvantifikuje farbu bolesti a okrem toho, že výskum prináša nový biomarker na prítomnosť bolesti, naznačuje aj to, že tieto imunitné bunky vlastne zohrávajú významnú úlohu pri modulácii pocitu chronickej bolesti pacienta. Zdravotný výskum by sa teda namiesto sústredenia sa na vývoj liekov proti bolesti, ktoré sú zamerané na nervový systém, mohol zaoberať vývojom nových liekov, ktoré potláčajú imunitnú odpoveď tela na bolesť.

Test, ktorý bol nazvaný ako „painHS“, by potenciálne mohol byť pripravený pre masívne klinické nasadenie už do 18 mesiacov. Výskumníci dúfajú, že tento test pomôže pri diagnostikovaní chronickej bolesti u pacientov, ktorí nemôžu dostatočne komunikovať, od malých detí až po starších pacientov s demenciou. Krvný test sa dá aplikovať aj na zvieratá a mohol by byť revolúciou aj v oblasti veterinárnej liečby.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).