Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronický strážny anjel chráni elektrický bicykel aj jeho jazdca

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jarné slniečko vždy vyláka von motorkárov a cyklistov. Pri svojich potulkách však určite narazia na situácie, že pri občerstvení v nejakom zariadení, do ktorého musia vojsť, by chceli mať svojho tátoša pod kontrolou, aj keď je vonku. Alebo čo keby sa nebodaj stala počas jazdy nehoda a nikto pri vás nie je. Ako sa o tom dozvedia najbližší, ktorí dokážu pomôcť? No a čo keby to všetko vyriešil elektronický pomocník. Musíme povedať, že za ním ani ďaleko chodiť nemusíte. Je strážnym anjelom „bajkov“, teda Bike Angel a život mu dali slovenskí vývojári.

Cyklistický strážny anjel slúži na monitorovanie toho, čo sa s bicyklom deje. Zatiaľ je primárne určený pre elektrické bicykle, prípadne skútre, či motorky. Je totiž napájaný z rovnakej batérie akú má aj pohon dvojkolesového tátoša, aby mohlo všetko fungovať bez problémov. Zariadenie Bike Angel je pritom tak miniatúrne a energeticky úsporné, že ho výrobca dokáže zakomponovať priamo do útrob bicykla. Nebude tak na očiach ani prípadnému zlodejovi.

„Nedá sa to vybrať, pretože je to v konštrukcii, nevie kde to má hľadať. Dokonca zariadenie je v každom bicykli montované úplne inde v rámci dostupnej konštrukcie,“ hovorí pán Peter Haník, obchodný riaditeľ, Infocar.

Základom celého strážneho systému Bike Angel je presný akcelerometer. Ten dokáže rozlíšiť viaceré situácie a pomocou zariadenia zašle upozornenie používateľovi. Ten je s anjelom spojený cez mobilnú aplikáciu v telefóne. Funguje pre operačné systémy iOS a Android. Senzor je pritom tak citlivý, že deteguje dokonca už aj silnejší dotyk bicykla s nejakým objektom.

„Ako keď niekto opiera bicykel do stojanu a vám drgne do bicykla, hej. Čiže áno, nemusím vyvolávať až takú paniku, ale môžem sa pozrieť, že je tam, je to v poriadku a vidím. Ale potom ďalším nasledovným upozornením je potom už alarm a v ňom je aj to, že bicykel je v pohybe.“

Zariadenie vie teda odhaliť aj prípadné odcudzenie, no okrem upozornenia na dotyk či na samotný nežiaduci pohyb bicykla, sa postará aj o bezpečnosť samotného cyklistu. Akcelerometer vie totiž zistiť aj to, či nedošlo k nárazu.

„Ak používateľ spadne, nedajbože bude v bezvedomí, tak jemu je jedno či mu na mobil príde tá informácia, ale je možné to zariadenie sledovať aj na ďalšom mobilnom zariadení. Napríklad jeho partnerka, manželka alebo niekto známy, ktorý samozrejme dostane v rovnakom čase to upozornenie, môže si preveriť či ten používateľ je v poriadku alebo vie zavolať konkrétne pomoc.“

Elektronický strážny anjel chráni elektrický bicykel aj jeho jazdca.

Zariadenie má v sebe zabudovaný samozrejme aj GPS prijímač. Vďaka informáciám zo satelitov potom lokalizuje bicykel, či už pri pokuse o jeho odcudzenie alebo pri páde cyklistu. No a aby sa všetky potrebné údaje o polohe dostali do mobilnej aplikácie, je v zariadení vložená predkonfigurovaná SIM karta pre vysielanie dátových balíkov cez siete mobilných operátorov.

„Tá komunikácia zariadenia s mobilom prebieha cez GPRS sieť. Samozrejme zariadenie je pripravené aj na komunikáciu v zahraničí, momentálne tam je nastavený roaming v rámci Európskej únie.“

V súvislosti s manipuláciou s bicyklom prináša mobilná aplikácia stráženie v dvoch režimoch. V manuálnom režime si virtuálne zamykanie bicykla určuje samotný používateľ, no vďaka bezdrôtovej technológii Bluetooth sa dá zvoliť aj automatický režim.

„Ako náhle ste v blízkosti, Bike Angel vás pozná, čiže viac menej vzniká to elektronické nestráženie. Čiže zámok je odomknutý, pretože ste v blízkosti. Ako náhle opustíte vzdialenosť od bicykla, tak v podstate to zariadenie sa elektronicky uzamkne, čo si viete skontrolovať aj na vašom smartfóne. A celé to otváranie alebo zatváranie, uzamykanie, odomykanie je na základe technológie Bluetooth.“

Rovnako si môže používateľ v aplikácii nastaviť aj to, aby spracovávala údaje i z viacerých bicyklov so systémom Bike Angel. Platí to však aj opačne. Takže jeden bicykel so strážcom môžu mať vo svojej aplikácii viacerí používatelia.

Výhodou celého systému je aj to, že notifikácie sa na displeji telefónu zobrazia aj v prípade, ak aplikácia nie je spustená. Komunikácia so zariadením je pritom rýchla, takže používateľ vie operatívne zareagovať na danú situáciu.

„Naozaj v rámci dostupnej technológie vieme poslať informáciu, je to tak, že zhruba do 5 sekúnd. Keď sme to testovali, tak je to 5 – 10 sekúnd,“ dodáva pán Peter Haník, obchodný riaditeľ, Infocar.

Svojou nenápadnosťou dokáže byť Bike Angel naozaj strážnym anjelom našich dvojkolesových elektrických tátošov. Vývojári však už teraz uvažujú ako by tento svoj patent komfortne dostali do úplne každého bicykla. V dnešnej dobe, kedy ešte stále spoločnosť bojuje s kriminalitou, sa veru takýto pomocník rozhodne mnohým zíde.