Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Phase One vypúšťa do vzduchu nový 100 megapixlový fotoaparát

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dánska spoločnosť Phase One predstavila nový fotoaparát iXM 100MP, ktorý je špeciálne navrhnutý pre mapovanie, prieskum a kontrolu prostredníctvom dronov. Aby boli nasnímané zábery detailné a ostré aj v horších svetelných podmienkach, nový fotoaparát využíva obrazový snímač stredného formátu so zadným podsvietením.

Ako naznačuje názov nového fotoaparátu, iXM 100MP má obrazový snímač s rozlíšením 100 megapixlov (11 664 x 8 750). Snímač stredného formátu s rozmermi 33 x 44 milimetrov pritom využíva zadné podsvietenie, vďaka ktorému sa zvyšuje svetelná citlivosť (ISO sa pohybuje od 50 do 6 400) a rozširuje sa dynamický rozsah fotoaparátu. Ten je kompatibilný s mnohými priemyselnými dronmi a bezpilotnými lietadlami, vrátane riešenia s dronom DJI Matrice 600 Pro.

Fotoaparát Phase One iXM 100MP so 100 megapixlovým snímačom stredného formátu so zadným podsvietením.

Aby fotoaparát vo vzduchu aj niečo vydržal, je samozrejme vodotesný v kategórii IP53 a odolné telo zvládne prevádzku pri teplotách od -10 ° C až do 40 ° C, dokonca až do 80% vlhkosti. Navyše dokáže pracovať v širokom rozsahu letových výšok. Nová iXM 100MP je vybavená úložným médiom v podobe karty XQD, ktorá dokáže pracovať pri vysokých rýchlostiach snímania, výstupom HDMI, rozhraním USB-C a 10G Ethernetom pre pripojenie k veľkým dronom, bezpilotným aj normálnym lietadlám.

Na fotoaparát sa dajú namontovať štyri nové objektívy s technológiou listovej uzávierky, ktorá zabezpečí rýchlosť snímania 3 snímky za sekundu. Dva objektívy s pevným ohniskom sú vhodné pre prieskumné misie, zatiaľ čo ostatné majú motorické ostrenie, ktoré sa dá diaľkovo ovládať a tieto objektívy sú vhodné pri inšpekčných misiách.

Fotoaparát Phase One iXM 100MP je kompatibilný s mnohými priemyselnými dronmi a bezpilotnými lietadlami, vrátane riešenia s dronom DJI Matrice 600 Pro.

Fotoaparát Phase One iXM 100MP bude dostupný v júni za cenu 40 000 dolárov, čo odradí zrejme všetkých fanúšikov fotografovania s dronmi, no určite si nájde svoje využitie v profesionálnom, poľnohospodárskom či priemyselnom odvetví. K dispozícii bude aj o niečo lacnejší (pre bežných smrteľníkov stále drahý) 50 megapixlový model za cenu 21 000 dolárov. Nové objektívy sa cenovo pohybujú okolo 10 000 dolárov.

Na fotoaparát sa dajú namontovať štyri nové objektívy s technológiou listovej uzávierky, ktorá zabezpečí rýchlosť snímania 3 snímky za sekundu.