Medvedev sa stal ruským premiérom. Do funkcie ho zvolila Štátna duma

TA3 TASR
8.5.2018 17:32

Dolná komora ruského parlamentu podľa očakávaní odsúhlasila, aby sa predsedom novej vlády stal doterajší premiér Dmitrij Medvedev. Duma tak vyšla v ústrety návrhu prezidenta Vladimira Putina.

Medvedev získal podporu 374 poslancov a 56 bolo proti. Strana Jednotné Rusko a liberálni demokrati sa vyjadrili, že budú hlasovať za jeho schválenie, kým komunisti a strana Spravodlivé Rusko sa nechali počuť, že mu dôveru nedajú. Na ďalšie funkčné obdobie navrhol Medvedeva Vladimir Putin, ktorý v ten istý deň zložil prezidentský sľub a ujal sa svojho štvrtého funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

Medvedev riadil ruský kabinet počas uplynulých šiestich rokov. Predtým bol štyri roky ruským prezidentom, zatiaľ čo funkciu premiéra zastával Putin. Odvtedy sa zmenou ústavy predĺžil prezidentský mandát na šesť rokov. Nový premiér musí do jedného týždňa predstaviť prezidentovi návrhy na štruktúru federálnych orgánov výkonnej moci, kandidátov na svojich námestníkov a kandidátov na federálnych ministrov. Putin získal ďalší šesťročný mandát v prezidentských voľbách, ktoré sa konali v marci. So ziskom vyše 77 percent hlasov sa stal ich jednoznačným víťazom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok