Voľby v Libanone sprevádzala nízka účasť, premiér uznal prehru

SITA
7.5.2018 18:23

Libanonský premiér Saad Harírí uznal, že jeho parlamentný blok stratil v nedeľňajších voľbách tretinu kresiel v parlamente, pričom neúspech odôvodnil novými volebnými zákonmi, ale aj "výkonom, ktorý nedosiahol štandard".

Voľby v Libanone sprevádzala nízka účasť, premiér uznal prehru
SITA/AP

Politik počas svojho pondelňajšieho televízneho prejavu uviedol, že jeho zoskupenie získalo 21 kresiel. Je to o jedenásť menej, ako malo od volieb v roku 2009. "Podávam ruku každému Libanončanovi, ktorý sa zúčastnil na voľbách, aby zachoval stabilitu a vytvoril pracovné miesta," uviedol v prejave Harírí, ktorý je aj napriek stratám kresiel lídrom najväčšieho parlamentného bloku a pravdepodobne zostaví novú vládu národnej jednoty. Politik uviedol, že bude naďalej pokračovať v úzkej spolupráci s prezidentom Michelom Aúnom, ktorý je spojencom konkurenčného bloku vedeného hnutím Hizballáh.

Hizballáh, ktorý je podľa USA teroristickou organizáciou a Európska únia označuje za teroristické jeho vojenské krídlo, bol vo voľbách naopak úspešný. Podľa predbežných výsledkov má jeho blok 13 kresiel, čo je o jedného viac ako doteraz. Líder hnutia Hassan Nasralláh v pondelok uviedol, že po týždňoch kampane "splnili misiu" a voľby dajú Hizballáhu "ochranu".

Nedeľňajšie voľby sa konali podľa nového volebného systému, ktorý znížil počet volebných okrskov a umožnil po prvý raz voliť aj Libanončanom v zahraničí. O podporu voličov sa uchádzalo dovedna 586 kandidátov vrátane 86 žien. Hlasovanie sprevádzala nízka volebná účasť, ktorá podľa ministra vnútra Nuháda Mašnúka dosiahla len 49 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok