Jeruzalem sa pripravuje na príchod amerického veľvyslanectva

TA3 TASR
7.5.2018 13:05

Najmenej tri dopravné značky s nápisom "Americké veľvyslanectvo" osadili v Jeruzaleme, pred budúcotýždňovým otvorením ambasády USA v tomto meste.

Nápisy sú v angličtine, hebrejčine a arabčine. Robotníci ich inštalovali v blízkosti budovy amerického konzulátu v južnej časti Jeruzalema, ktorá bude zmenená na veľvyslanectvo, keď sa sem tento úrad 14. mája oficiálne presunie z Tel Avivu.

Prezident USA Donald Trump vlani v decembri uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a rozhodol o presune americkej ambasády. Stane sa tak pri príležitosti osláv 70. výročia vzniku Izraela. Príklad USA sa už rozhodla nasledovať i Guatemala.

Premiér židovského štátu Benjamin Netanjahu vyhlásil, že o presťahovaní ambasád do Jeruzalema uvažuje "najmenej pol tucta" ďalších štátov. Prvou európskou krajinou, ktorá by sa k takémuto kroku odhodlala, by sa mohlo stať Rumunsko. Izrael obsadil v roku 1967 prevažne palestínsku východnú časť Jeruzalema, ktorý neskôr v rozpore s rezolúciami OSN vyhlásil za svoje hlavné mesto. Palestínčania považujú východný Jeruzalem za metropolu svojho budúceho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok