Putin po štvrtý raz zložil prísahu, prezidentom bude do roku 2024

TA3 SITA TASR
7.5.2018 11:15

Vladimir Putin pred tisíckami hostí opäť vyslovil prísahu, po ktorej sa po štvrtý raz stal ruským prezidentom. Vo funkcii by mal zostať minimálne do roku 2024. Otázkou číslo jeden v ruských médiách bolo, koho si vyberie na post predsedu vlády.

Premiérom má byť opäť Medvedev

Putin počas svojej inauguračnej reči v Andrejevskom sále Veľkého kremeľského paláca vyhlásil, že obranné schopnosti Ruska sú zaručené a tejto oblasti bude naďalej venovaná patričná pozornosť. "Rusko je silným, aktívnym a vplyvným aktérom na medzinárodnej scéne. Jeho ochrana a obrana sú dobre zabezpečené," vyhlásil Putin, ktorý poukázal na to, že Rusko sa "v mene mieru a stability vo svete usiluje o čestnú a obojstranne výhodnú spoluprácu so všetkými krajinami". Putin tiež prisľúbil, že sa bude intenzívne zasadzovať o zlepšenie života obyvateľov svojej krajiny. "Ujímajúc sa tejto pozície, pociťujem obrovskú zodpovednosť. Cieľom môjho života a mojej práce bude slúžiť ľudu a vlasti," uviedol.

Putin sa vyslovil za kontinuitu a vo funkcii premiéra by rád ponechal doterajšieho predsedu vlády Dmitrija Medvedeva. Podporu pre svoj návrh má takmer istú.

Slávnostná ceremónia sa uskutočnila v Kremli, pričom pozvaných bolo podľa oficiálnych údajov až 5 000 hostí. Šesťdesiatpäťročný Putin je pri moci 18 rokov. Prezidentom sa stal štvrtý raz, po novom na šesťročné funkčné obdobie, teda do roku 2024. Putin vyhral marcové prezidentské voľby, keď si zabezpečil takmer 77-percentnú podporu voličov. Proti jeho inaugurácii sa v sobotu konali veľké protesty v mnohých ruských mestách, pričom polícia zadržala okolo 1 600 demonštrantov.

Pracovali ako naozajstný tím

Putin pred inauguráciou poďakoval ruskej vláde, ktorá na základe ústavy odstupuje. "Prezident sa v nedeľu neskoro večer stretol s členmi ruskej vlády. Vo svojom príhovore poďakoval všetkým členom kabinetu, ako aj ostatným vládnym pracovníkom za výsledky, ktoré dosiahli pri plnení svojich úloh," uviedol hovorca prezidentskej kancelárie Dmitrij Peskov. Podľa jeho slov Putin pochválil kabinet za to, že pracoval ako "naozajstný tím", uvádza agentúra TASS.

Putin
zároveň vyzdvihol pôsobenie ruského premiéra Dmitrija Medvedeva. Zdôraznil, že uplynulý šesťročný mandát vládneho kabinetu bol veľmi bohatý na rozličné výzvy a výnimočné situácie na domácej i medzinárodnej scéne. "Od vlády sa vyžadovala nepoddajnosť, súdržnosť a pripravenosť prevziať na seba záväzky či uskutočniť rozhodnutia na základe súčasných prístupov. Členovia vlády tieto kvality preukázali," citoval Peskov prezidenta.

Súčasná vláda sa sformovala v roku 2012, keď bol Medvedev vymenovaný za premiéra. Počas šesťročného mandátu došlo iba k menším reorganizačným zásahom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok