Kim sa s Trumpom nestretne na hranici. Miesto je už známe

TA3 TASR
7.5.2018 09:07

Pravdepodobným miestom júnového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una nebude hranica medzi Kóreami, ale Singapur. Napísal to juhokórejský denník Čoson ilbo s odvolaním sa na diplomatické zdroje, ktoré citujú Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona.

Prelomové stretnutie sa podľa zmieneného média uskutoční v "polovici júna". Pravdepodobnosť, že sa tak stane v Singapure, sa "výrazne zvýšila" po tom, ako sa Trump rozhodol tento mesiac privítať juhokórejského prezidenta Mun Če-ina v Bielom dome, uvádza taktiež Čoson ilbo, avšak bez poskytnutia ďalších doplňujúcich informácií. Podobnú správu priniesla počas víkendu i agentúra Jonhap, ktorá uviedla, že Singapur si upevňuje svoje postavenie ako uprednostňovaná lokalita stretnutia najvyšších predstaviteľov USA a KĽDR.

Trump potvrdil, že obe strany sa už dohodli na termíne, ako aj mieste summitu, ktorý bude prvým medzi úradujúcim americkým prezidentom a severokórejským vodcom. Konkrétne údaje však Washington neposkytol. Šéf Bieleho domu naznačil, že vhodným miestom pre summit by bola demilitarizovaná zóna medzi Kóreami. Ďalšími zvažovanými miestami blížiaceho sa summitu sú Švajčiarsko a Mongolsko, informovala spravodajská stanica France 24.

Prípravy na stretnutie sa zintenzívnili po medzikórejskom summite, ktorý sa konal koncom apríla v demilitarizovanej zóne. Pchjongjang a Soul sa na ňom dohodli, že sa budú usilovať o úplné jadrové odzbrojenie Kórejského polostrova a ešte tento rok formálne ukončia kórejskú vojnu, ktorá zúrila v rokoch 1950-1953 a bola ukončená iba prímerím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok