Erdogan predstavil predvolebné sľuby, chce zaútočiť na Kurdov

TA3 SITA
6.5.2018 21:45

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sľúbil nové vojenské operácie proti kurdským militantom v Sýrii a Iraku pozdĺž hranice s Tureckom. Vyjadril sa tak pred tisíckami svojich podporovateľov v Istanbule, kde oznámil svoj program pred nadchádzajúcimi predčasnými voľbami. Tie sú podľa jeho slov "míľnikom" pre silné Turecko.

"V novom funkčnom období Turecko pridá nové operácie k operáciám Štít Eufratu a Olivová ratolesť," uviedol Erdogan odkazujúc na cezhraničnú ofenzívu v Sýrii v roku 2016 a ofenzívu v sýrskej provincii Afrín. "Operácie budú pokračovať, až kým nezostane žiaden terorista," dodal.

Prezident počas predvolebnej akcie tiež sľúbil nižšie úrokové sadzby a infláciu či zníženie deficitu. Ako uviedol, turecká ekonomika bude viac odolná voči vonkajším otrasom a finančným úderom. "Turecko bude ešte atraktívnejšie pre investorov," vyjadril sa Erdogan. Politik na podujatí okrem iného tiež uviedol, že Turecko neupustilo od svojho cieľa stať sa členom Európskej únie.

Erdogan v apríli ohlásil predčasné prezidentské voľby, ktoré sa budú konať 24. júna. Pôvodne sa však mali konať až v novembri 2019. Podľa analytikov k tomuto kroku čiastočne pristúpil preto, aby mohol využiť nacionalistické nálady verejnosti po spomínanej úspešnej operácii Olivová ratolesť, ktorej cieľom bolo vyhnať z Afrínu kurdské milície. Voľby sú kľúčové pre politický systém krajiny, keďže po nich v dôsledku minuloročného referenda prejde Turecko z parlamentného na prezidentský systém, ktorý kumuluje väčšie právomoci v rukách prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok