Mimoriadne napínavý zápas nakoniec ovládli Česi

TA3 TASR SITA
5.5.2018 22:45

Už úvodné stretnutie majstrovstiev sveta bolo pre oboch súperov, Slovensko aj Česko, výnimočné. Mimoriadne napínavý zápas plný tvrdých stretov i presiloviek nakoniec ovládli Česi. Slovákov zdolali s výsledkom 3:2.

Prvý gól do českej brány

Už krátko po siedmej minúte prvej tretiny sa z prvého gólu tešili Slováci. Naši hráči efektívne využili presilovú hru po vylúčení Radka Gudaša za nedovolené bránenie. Strieľal Andrej Sekera, tečoval Michal Krištof.

Už v úvode druhej tretiny však radosť v našom tíme poklesla, keď Čech Dominik Kubalík vyrovnal na stav 1:1. Tvrdá hra na strane Čechov dala nášmu tímu v 24. minúte ďalšiu šancu v podobe presilovej hry. Tú naši takmer okamžite využili, keď Andrej Sekera za asistencie Ladislava Nagya zaparkoval druhý gól v českej bráne. Posledné sekundy druhej tretiny prichystali mimoriadne napínavý moment, keď takmer padol vyrovnávací gól. Šťastie ale stálo na strane slovenského tímu.

Potrebovali prestriedať

Slovenská defenzíva v tretej tretine potrebovala prestriedať po výraznom zvýšení českého tlaku. Na nášho brankára Čiliaka lietali strely zo všetkých strán. Slovenský tím sa navyše dostal do ešte ťažšej situácie po vylúčení Mareka Ďalogu, oslabenie však naši hokejisti zvládli bez väčších komplikácií.

V poslednej minúte Česi prekvapivo vyrovnali zápas. Nášmu brankárovi prekĺzol gól od Martina Nečasa. Zvrat prišiel len desať sekúnd pred koncom tretiny. Predĺženie nakoniec ovládol český tím, ktorý ukázal aktívnejšiu hru. Rozhodujúci gól zasadil Dmitrij Jaškin k ľavej žrdi.

S výkonom sú spokojní

"Je to škoda dostať vyrovnávajúci gól 9 sekúnd pred koncom. Myslím si však, že sme odohrali dobrý zápas. Podľa mňa sa nemáme za čo hanbiť. Pri našich góloch som sa snažil cloniť brankárovi, škoda však, že tie dva góly nestačili. Na regeneráciu pred ďalším zápasom nemáme veľa času, ale sme na to zvyknutí, " reagoval útočník Tomáš Jurčo.

Ďalší útočník Michal Krištof pochválil brankára: "Deväť sekúnd pred koncom si víťazstvo musíme postrážiť. Marek Čiliak chytal výborne, pochytal toho veľmi veľa. Podržal nás, no škoda, že sme mu nepomohli pri tej strele 9 sekúnd pred koncom. Máme bod, mohli sme mať tri a mohlo to byť veselšie. Teraz sa musíme skoncentrovať na zápas so Švajčiarskom."

Martin Fehérváry, obranca SR: "Je to nešťastná prehra, ale užil som si to. Fanúšikovia spravili výbornú atmosféru. Snažili sme sa hrať našu hru, čo nám aj vychádzalo, škoda toho vyrovnávajúceho gólu. V predĺžení je to 50 na 50, Čechom sa to podarilo dať. Je to jeden bod, ale nebudeme s ním spokojní. Chceme hrať lepšie, vieme, že to dokážeme."

Videl veľa šancí

Gólman Andrej Sekera tvrdí, že s výkonom nemôžu byť nespokojní. "Hrali sme dobre celých 60 minút, aj keď v tretej tretine nám už akosi nešli nohy. Musíme sa dobre pripraviť na Švajčiarov, čaká nás ďalší ťažký zápas."

Obranca Dominik Graňák, držiteľ nového rekordu v počte reprezentačných štartov, videl množstvo šancí na českej strane.  "Bolo to veľmi blízko, bola to asi ich posledná šanca na strelu. Tých šancí mali naozaj dosť, trikrát to tam skákalo okolo bránky. Je to škoda, pretože mať jeden bod a nie tri, to je obrovský rozdiel."

"Je to sklamanie. V závere sme mohli dať tretí gól alebo si postrážiť si víťazstvo aspoň tak, že by sme ich zavreli v tretine a dohrali to tam. Škoda, ale musíme sa z toho poučiť. Zápas to však bol dobrý. Pre brankára je dobre, keď je v tempe. Cítil som sa však ako v saune, bolo tam naozaj teplo," reagoval na vývoj zápasu slovenský brankár Marek Čiliak.

Slovenskí hokejisti otvorili svoje účinkovanie na MS v Kodani federálnym derby s Českom v bránke s Marekom Čiliakom. Úvodnú obrannú dvojicu vytvorili Andrej Sekera s Michalom Čajkovským a elitný útok Ladislav Nagy, Michal Krištof a Tomáš Jurčo. Hlavnými rozhodcami boli Fín Mikko Kaukokari a Timothy Mayer z USA.

Zostavy:

ČR: Francouz - Gudas, Jordán, Sklenička, Moravčík, Polášek, Šulák, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Nečas, Jaškin - Řepík, Plekanec, Kubalík - Chytil, Horák, Kousal

SR: Čiliak - Čajkovský, Sekera, Graňák, Ďaloga, Jaroš, Jánošik, Fehérváry - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, Mikúš, Haščák - Svitana, Buc, Bondra - Cingel, Marcinko, Skalický.

Tabuľka A-skupiny:

1. Rusko      1 1 0 0 0  7:0  3
2. Švédsko    1 1 0 0 0  5:0  3
3. Francúzsko 2 1 0 0 1  6:9  3
4. Švédsko    1 0 1 0 0  3:2  2
Česko      1 0 1 0 0  3:2  2
6. SLOVENSKO  1 0 0 1 0  2:3 1
Rakúsko    1 0 0 1 0  2:3 1
8. Bielorusko 2 0 0 0 2 2:11 0

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok