Fotogaléria: Slovensko si uctilo pamiatku generála Štefánika

TA3 TASR
5.5.2018 17:59

V Brezovej pod Bradlom si pripomenuli 99. výročie tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika. Pri mohyle na Bradle sa pietnej spomienky zúčastnili významní predstavitelia Slovenskej republiky. Nechýbal medzi nimi predseda parlamentu Andrej Danko, predseda vlád Peter Pellegrini a minister obrany Peter Gajdoš.

Vláda prijme uznesenie

„Je to jedna charizmatická osobnosť. Na jednom z najbližších rokovaní vlády bude prijaté uznesenie, kde bude spresnené, ako organizovať podujatia takéhoto druhu, aby sme dôstojne oslávili sté výročie tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika,“ uviedol Danko.

Podobne sa vyjadril aj predseda vlády, ktorý poznamenal, že Štefánik je vzorom pre každého Slováka. „Pre mňa osobne je jeho odkaz v tom, aby som pracoval tak, aby sa Slovensku darilo, aby si Slováci zachovali svoju identitu. Je to pre mňa výzva, aby som robil všetko poctivo a slušne,“ dodal Pellegrini.

Ako symbol mravnosti

Po pietnej spomienke veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Christophe Léonzi povedal, že generál Štefánik je pozitívnym hrdinom a symbolom svojho národa. Jeho mimoriadne bohatý život, príkladný, ale i tragický, odráža v sebe ducha i osud národa. Osoba generála Štefánika stelesňuje aj nádej a budúcnosť viacerých národov: slovenského, českého i francúzskeho.

"Generál Štefánik, ako symbol mravnosti, nás nabáda byť tiež mravnými, vyznávať podstatné hodnoty, čo je mimoriadne dôležité v európskom kontexte tohto roku 2018, mám na mysli hlavne hodnoty ako sloboda, demokracia, odstránenie sporov, ale aj potrebu zavrhnutia prehnaného nacionalizmu, ktorý vždy vedie k vojne," zdôraznil francúzsky veľvyslanec.

Spomienku na tragické úmrtie M. R. Štefánika si na Bradle pripomenuli i ruský veľvyslanec, poslanci Národnej rady SR, predstavitelia štátnej správy, samospráv, cirkví, ale aj niekoľko stoviek návštevníkov Bradla. Po pietnom akte kladenia vencov, príhovore a hymnických piesňach pokračovala spomienka sprievodným programom na Námestí M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok