NASA vyslala na Mars špeciálny modul, ide o prelomovú misiu

TA3 SITA
5.5.2018 12:42

Na Mars odletela sonda InSight, ktorá ako prvá preskúma vnútro planéty. Ide o prelomovú misiu americkej vesmírnej agentúry NASA. Raketa Atlas vyštartovala z Vandenbergovej leteckej základne v Kalifornii.

Prvá misia zo západu

Sondu do vesmíru vyniesla raketa Atlas V o 4:05 miestneho času (13:05 SELČ). Je to pritom prvá medziplanetárna misia, ktorá kedy vyštartovala zo západného pobrežia USA. Cesta InSight na Mars by mala trvať šesť mesiacov. Ak prebehne v poriadku, sonda sa spustí 26. novembra na planétu s pomocou padáka a motorov.

Pristáť by mala v rovníkovej oblasti Marsu, o ktorej sa predpokladá, že sa tam nenachádzajú veľké a pre misiu potenciálne nebezpečné skaly. Po pristátí by InSight mala s pomocou mechanického ramena rozložiť vedecké prístroje na povrchu planéty vrátane špeciálne vyvinutého seizmometra.

Cieľom misie InSight je pochopiť procesy, ktoré formovali kamenné planéty vnútornej časti slnečnej sústavy, medzi ktoré patrí aj Zem, a zároveň zaznamenávať seizmologickú aktivitu Marsu. S pomocou geofyzických prístrojov bude v takmer päť metrovej hĺbke pod povrchom zaznamenávať vnútornú teplotu planéty a na povrchu zase špeciálnym seizmometrom spomínanú seizmologickú aktivitu.

Poskytne 3D obraz planéty

"Táto misia preskúma vnútro ďalšej terestriálnej planéty a poskytne nám predstavu o tom aké veľké je jej jadro, plášť a kôra a dá nám schopnosť porovnať to so Zemou. Toto má základný význam pre pochopenie pôvodu našej slnečnej sústavy a ako sa stala tým, čím je dnes," vyjadril sa vedec Jim Green z NASA. Podľa vedcov by v priebehu dvoch pozemských rokov, alebo jedného roku na Marse, mali tri hlavné experimenty misie InSight poskytnúť ozajstný 3D obraz planéty.

Spolu so sondou vyniesla raketa do vesmíru aj dva malé satelity, takzvané CubeSats, ktoré poputujú s InSight až k Marsu. Satelity sú navrhnuté na testovanie nových komunikačných a navigačných spôsobilostí budúcich misií a môžu poskytnúť informácie v reálnom čase pri vstupe sondy do atmosféry Marsu, jej zostupe a pristátí. Je to prvý test technológie CubeSat v hlbokom vesmíre.

space-mars-launch-sidekicks-50664-e539f3f15cc14b529298cf75f39321b6_7f000001-c218-43d8.jpg

Sonda InSight mala do vesmíru vyletieť už v marci 2016. Pre problémy so seizmometrom, ktorý vyvinuli vo Francúzsku, však jej vyslanie museli odložiť. Na misii InSight sa okrem USA a Francúzska podieľali vedci aj z Nemecka a ďalších európskych krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok