Izrael vzdal súboj o post nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN

SITA TASR
5.5.2018 11:48

Židovský štát sa uchádzal o jedno z dvoch voľných kresiel nestálych členov BR OSN za západnú demokratickú skupinu. Kandidátmi sú za túto skupinu aj Nemecko a Belgicko

Izrael vzdal súboj o post nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN
SITA/AP

Kandidovať nebude

"Po konzultácii s našimi partnermi, vrátane našich dobrých priateľov, sa štát Izrael rozhodol, že svoju kandidatúru odloží," uviedli delegáti židovského štátu pri OSN. Po kroku Izraela zostávajú jasnými kandidátmi na dve uvoľnené miesta určené "západoeurópskej skupine" už iba Nemecko a Belgicko. Funkčné obdobie sa začína v roku 2019 a bude trvať dva roky.

Vedenie palestínskej samosprávy spustilo kampaň na získanie podpory arabských krajín a ďalších spojencov za účelom zablokovať Izrael v hlasovaní Valného zhromaždenia. Izrael dosiaľ kreslo v BR OSN nemal. Bezpečnostná rada OSN má päť stálych členov - Britániu, Čínu, Francúzsko, Rusko a USA - a desať nestálych členov, ktorých kreslá sú rozdeľované na základe regionálnych blokov. Tohto roku sa možno uchádzať o päť týchto postov. Valné zhromaždenie OSN v máji usporiada voľby, ktoré rozhodnú o príslušných krajinách. Jedno z pätice týchto voľných miest však musí získať Afrika, jedno ázijsko-tichomorský región, jedno latinskoamericko-karibský región a dve západná Európa, do ktorej sa v tomto ponímaní zaraďuje i Izrael.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok