V predvečer svadby zavraždených sa na námestiach zišli tisícky ľudí

TA3 TASR SITA
4.5.2018 19:01

Na Námestí SNP v Bratislave zaznela pieseň Sarajevo od Jaromíra Nohavicu. Práve túto pieseň mali hrať na svadbe zavraždených Jána a Martiny. Organizátori pripomenuli, že tancovať na ňu budú v nebi a veria, že ju počujú. Dav podľa odhadu 25 000 ľudí na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko - Predvečer svadby bol na Námestí SNP v Bratislave, ľudia sa tam presunuli spred budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici. Organizujú ho občianska iniciatíva Za slušné Slovensko a iniciatíva študentov Nie je nám to jedno.

Neodchádzajú

Ľudia mali v rukách slovenskú vlajku i transparenty, na ktorých sú heslá Stop!, Máme blbý Smer alebo Študenti nepoľavia. Z davu sa tiež ozývajú heslá „odstúpte!“, „zlodeji!“, „dosť bolo Smeru!“ aj „všetci so basy!“.

Organizátori na začiatku povedali, že od smrti mladých ľudí ubehlo deväť týždňov a v sobotu 5. mája mali mať Ján Kuciak a Martina Kušnírová svadbu. Ako ďalej pripomenuli, je neprijateľné, aby novinárov politici označili za prostitútky a aby politika zasahovala do spravodajstva RTVS. „Odkazujeme, že nikam neodchádzame, chceme, aby politika patrila ľuďom,“ vyhlásili na pódiu.

„Odmietame normalizáciu, ktorá sa začala v RTVS, chceme žiť v slušnej krajine, kde pracujú novinári slobodne,“ prihovorili sa riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi. Odkázali mu, že RTVS nepatrí len jemu, ale všetkým občanom. „Sme radi, že za kolegov z RTVS sa postavili ďalší novinári zo slovenských médií," vyhlásili organizátori.

List Rezníkovi

Pred dav prišiel aj šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný, ktorý prečítal text listu, ktorý novinári adresujú generálnemu riaditeľovi RTVS. Pred dav vystúpila aj šéfredaktorka denníka SME Denisa Balogová. Po jej príhovore dav kričal „my sme s vami!“.

Na zhromaždenie prišli aj slovenskí herci Táňa Pauhofová, František Kovár i Zuzana Kronerová. „Už deväť týždňov žiadame zmenu a to, aby nás politické elity vypočuli. My nie sme nepriatelia, chceme iba na Slovensku žiť pekný život a rozvíjať to najlepšie z nás. Demokracia nie je svojvôľa, ktorú nám ukazujete. Prestaňte klamať aj sami sebe,“ vyhlásila Táňa Pauhofová s tým, že je vďačná všetkým, ktorí bojujú za slušné Slovensko. Prihovorila sa aj Zuzana Kronerová, ktorej sa nepáči, že z RTVS prepustili ľudí, ktorí chcú písať pravdu.

V Nitre vystúpili aktivisti, študenti aj seniori

Približne 400 ľudí sa v piatok zišlo aj na Svätoplukovom námestí v Nitre, k účastníkom zhromaždenia sa prihovorili občianski aktivisti, študenti i seniori. Rečníci ľudí vyzvali, aby neboli ľahostajní a pokračovali v snahe zlepšiť Slovensko. Minútou ticha si tiež pripomenuli pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice.

„My všetci sme ich pozostalí a máme právo smútiť. Ján Kuciak by však určite chcel, aby sme dali hlavy hore a bojovali za lepšie Slovensko, za našich blízkych a rodiny,“ povedal jeden z organizátorov zhromaždenia a priateľ zavraždeného novinára Marek Hattas.

Pred zhromaždených ľudí sa postavila aj Ivana Kohútková z organizácie Greenpeace Slovensko, podľa ktorej žijeme v krajine, v ktorej sa necítime bezpečne, kde štát toleruje trestnú činnosť a netrestá vinníkov. „Chcem sa poďakovať novinárom za ich pomoc pri odhaľovaní prešľapov štátu,“ skonštatovala Kohútková.

Politickí nominanti a rodinkárstvo

O zlyhaní štátu, ktorý ovládali politickí nominanti a bujnie v ňom rodinkárstvo hovorila aj pracovníčka štátneho úradu Monika. „V roku 2013 Robert Kaliňák s dnešnou ministerkou vnútra Denisou Sakovou s veľkou pompou ohlásili reformu štátnej správy ESO, ktorá priniesla iba nárast byrokracie, zvýšenie počtu úradníkov a právny chaos. Málokto vie, že v rámci Európskej únie má Slovensko hneď po Luxembursku najväčší počet úradníkov v pomere k počtu obyvateľov. A týchto úradníkov si na všetkých stupňoch dosadzuje štátostrana, aby chránili 'ich' ľudí. Tento stav môžu zmeniť iba predčasné voľby,“ vyhlásila.

K väčšej aktivite a angažovanosti vyzval ľudí aj študent a aktivista z iniciatívy Občania pre Nitru Erik Král. „Treba sa aktívne zapojiť aj do politického života. V novembri budú komunálne voľby. V tých minulých prišla k urnám štvrtina oprávnených voličov, ktorá rozhodla za zvyšné tri štvrtiny. Krajinu neozdravíme iba tým, že sa budeme stretávať na námestiach. Musíme sa zapojiť aj do komunálnej politiky,“ povedal Král. Na zhromaždení sa hovorilo aj o slobode tlače a situácii v RTVS. Moderátori čítali listy novinárov, ktorí dostali výpovede i hercov podpísaných pod výzvu Kultúrny reparát. Potleskom podporili aj protest poľnohospodárov.

Nespokojnosť prejavili aj Trnavčania

My všetci sme tí, na ktorých sme čakali. Týmito slovami sa prihovoril Trnavčanom organizátor Pavol Koprda. Na Trojičné námestie prišlo zhruba dvesto Trnavčanov, ktorí prejavili nespokojnosť s politickým vývojom na Slovensku, i tým, ako pokračuje vyšetrovanie vražd Jána a Martiny Kušnírovej.

Účastníci mali počas mítingu možnosť napísať na plagát, čo vnímajú na Slovensku ako slušné, a čo je podľa nich neslušné. Kým protest skončil, papier sa úplne zaplnil, pričom niektorí písali svoje poznatky aj opakovane. "Vyčistenie súdov, rýchle a spravodlivé riešenie súdnych sporov, Sme za slušnosť v slovenskej politike, Chceme krajší zajtrajšok pre naše deti," boli nápisy na jednej strane plagátu. Na opačnej Trnavčania napísali okrem iného, že "Už toho bolo dosť, Fico presviedča sám seba, že ho táto krajina potrebuje".

Menia Slovensko k lepšiemu

V úvode mítingu vystúpil redaktor týždenníka Týždeň Martin Mojžiš, ktorý zdôraznil, že na Slovensku sa stále vďaka novinárom ľudia dozvedajú o kauzách politikov, a že novinári suplujú ich prácu. Kriticky sa vyjadril k niektorým postupom vyšetrovacieho tímu Kuciakovej vraždy. Položil otázku, či médiá majú donekonečna nahrádzať prácu polície, prokuratúry a súdov.

"Nemôžu, ale ani nebudú musieť, médiá s ich čitateľmi a divákmi dosiahli po najvyššej obeti Jána Kuciaka to, že neslušné Slovensko sa otriaslo v základoch a otrasy spôsobili zemetrasenie na najvyšších pozíciách,"povedal Mojžiš. Novinári a tí, ktorým sú ich informácie určené, podľa neho menia Slovensko k lepšiemu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok