Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Máme pre vás ochutnávku viacerých inovatívnych zariadení z IFA Global

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Do otvorenia najväčšej výstavy spotrebnej elektroniky IFA 2018 zostáva ešte nejaké to obdobie, no už teraz nám organizátori chceli ukázať, na čo všetko sa môžeme v septembri tešiť. Pozvanie sme neodmietli a vďaka tomu sa k najnovším informáciám dostanete aj vy teraz. Tu je teda ochutnávka inovatívnych produktov, ktoré sa v Nemecku objavia.

Na ploche takmer 16 hektárov sa počas 5tich dní predstaví verejnosti až 1800 vystavovateľov z viac ako 50tich krajín.

„Očakávame, že výstupy z tejto výstavy pokryje spravodajstvom vyše 5700 novinárov, ktorých správy sa dostanú do 160tich krajín sveta. Sú to naozaj veľmi zaujímavé čísla,“ hovorí pán Christian Göke, CEO, Messe Berlin.

IFA pritom pomáha nielen v prehľade noviniek, ale aj v ekonomickom rozvoji. Podľa štatistík organizátorov sa totiž počas podujatia uskutoční až 10 miliónov obchodných stretnutí. Preto ak by sa podarilo do úspešného konca doviesť len 1 desatinu percenta z nich, je to 10 tisíc uzatvorených obchodov, čo pomôže aj globálnej ekonomike.

Kým verejnosť si však musí počkať na 31.august, kedy sa brány výstaviska v Berlíne otvoria, novinári už stihli na podujatí v Ríme niečo z noviniek ochutnať. Asi najväčšou z nich bolo predstavenie televízora od výrobcu SHARP. Ten si totiž prináša, ako prvý, na trhu dostupný televízor na svete, s rozlíšením 8K.

Je to až neuveriteľné, že obraz v takomto zariadení je vlastne štvornásobkom rozlíšenia 4K a až 16 násobkom FULL HD. Podľa vývojárov spoločnosti toto rozlíšenie prinesie prirodzený 3D efekt do obývačiek. Obraz by vás mal vtiahnuť do deja tak, ako keby ste boli jeho súčasťou. Televízor LV-70X500 prichádza v 70 palcovej uhlopriečke s technológiami HDR a Super Hi-Vision. Aj keď už bude zariadenie na trhu dostupné, veľa obrazového materiálu v tomto rozlíšení zrejme ešte nebude. A tak výrobca vybavil model inteligentným upscalingovým systémom, ktorý obraz s nižším rozlíšením sám prepočíta a zobrazí už v rozlíšení 8K.

Philips Somneo.

Zaujímavé novinky v oblasti zdravého spánku si so sebou priniesol Philips. Ten sa už dlhšie obdobie snaží o vytvorenie komplexného systému, ktorý sa bude ľuďom starať práve o dobrý spánok a príjemné budenie, nakoľko by potom mal byť človek efektívnejší a výkonnejší. V tomto duchu ide aj zariadenie SOMNEO, ktoré v spojení s mobilnou aplikáciou simuluje akoby východ slnka aj v temnej izbe. Svetlo postupne mení intenzitu a farbu a pridáva aj zvuky prírody, ktorými pomôže spáčov zobudiť.

Druhou pomôckou je systém Smart Sleep, ktorý má formu akejsi látkovej prilby. Nielenže kontroluje a monitoruje spánok, ale pomáha používateľom dostať sa do jeho hlbokej fázy, v ktorej si telo najviac oddýchne. Malo by ísť pritom o prvú technológiu pre zlepšenie spánku, ktorá má za sebou aj klinické testy.

Asi nie je nič vážnejšie ako stratiť pozornosť v aute pri šoférovaní. Výrobcovia zariadenia Chris sa preto toto riziko snažia eliminovať. Ich systém je akýmsi automatickým spolujazdcom, ktorý dokáže do každého auta priniesť umelú inteligenciu. Tvar a veľkosť je pritom optimalizovaná tak, aby Chris nenarúšal zorné pole vodiča, keďže je umiestnený na čelnom skle.

Po prepojení s telefónom dokáže vodičovi sprostredkovať všetky správy, počúva jeho pokyny pre multimediálnu zábavu a rovnako mu má pomáha aj s navigáciou k cieľu. Ide o aktívneho hlasového asistenta do auta. Chris by mal teda vodičom priniesť možnosť zostať aktívny v digitálnom živote aj pri šoférovaní a to bez toho, aby vodič čo len na okamih stratil sústredenosť na jazdu.

Nemecký výrobca Beurer je známy predovšetkým svojimi zariadenia pre monitorovanie zdravia ako sú tlakomery, glukomery, elektrostimulácia, či zariadenia pre lepší spánok. S inováciami prichádza teraz v spojení svojich zariadení so smartfónmi. Práve takýmto systémom dokážu lekári pomocou získaných údajov monitorovať niektorých pacientov aj na diaľku. Ucelená aplikácia z nemeckej dielne má pritom pokryť rôzne oblasti nášho života.

HealtManager pomocou zariadení ľudí váži, zisťuje im tuk v tele, cukor v krvi, meria tlak, monitoruje spánok. Beurer dokonca predstavil miniatúrne zariadenie pre domáce meranie EKG, ktoré môže byť vstupnou bránou pre lekársku diagnózu na diaľku. No a v neposlednom rade sa výrobca venuje aj chrápajúcim ľuďom, ktorým sa snaží pomôcť pomocou svojho zariadenia SL 70 k tichému spánku. Ako výrobca vtipne tvrdí, rozhodne sa v tomto smere snaží zachraňovať manželstvá.