Ľudia sa zišli pred budovou Slovenského rozhlasu, vytvorili živú reťaz

TA3 SITA
3.5.2018 19:46

Pre situáciu v RTVS sa zišli ľudia okolo budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave a vytvorili živú reťaz. Cieľom je pripomenúť vedeniu verejnoprávneho média, že televízia i rozhlas patria ľuďom a nie jeho vedeniu.

Ľudia sa zišli pred budovou Slovenského rozhlasu, vytvorili živú reťaz
SITA/Branislav Bibel

Ľudia vytvorili reťaz sami

Ako povedal ohlasovateľ zhromaždenia a zároveň študent masmediálnej komunikácie Adam Bajo z Paneurópskej vysokej školy, živá reťaz je tiež symbolom toho, že ľudia sú to, čo bráni RTVS. Pripomenúť tiež má, že ak sa v televízii alebo v rozhlase niečo zlé deje, netreba sa báť proti tomu postaviť. "Ľudia reťaz vytvárajú sami, netreba ich vôbec organizovať", poznamenal Bajo s tým, že pred budovu rozhlasu prišli ľudia, ktorí vedia, čo chcú, a nechcú to, čo sa v RTVS deje. "Videl som tu Kristiána Čekovského", odpovedal ohlasovateľ na otázku, či sa do reťaze zapojili aj redaktori, s ktorými televízia minulý týždeň ukončili spoluprácu.

V liste, ktorý ohlasovatelia živej reťaze adresujú generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi, uvádzajú, že Slovensko potrebuje nezávislú RTVS. "Degradovanie redaktorov za prejavený názor sú praktiky z deväťdesiatych rokov, ba dokonca z iných režimov. Vysvetlite verejnosti svoje kroky! V období, keď celým Slovenskom otriasla vražda novinára a jeho snúbenice, je otázka slobodnej a nezávislej novinárskej práce o to dôležitejšia", píšu v liste. Vyzývajú v ňom tiež riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka a vedúcich pracovníkov spravodajstva, aby rýchlo vyriešili napätú situáciu v redakcii a svoje vnútorné rozpory riešili interne a kultivovane. "My, občania Slovenskej republiky, nedopustíme normalizáciu pomerov a nedovolíme, aby ťažko vybudovaná dôvera bola zničená", uzatvárajú ohlasovatelia živej reťaze list Rezníkovi.

Súčasné dianie v RTVS

RTVS v piatok 27. apríla nepredĺžila zmluvy štyrom externým pracovníkom spravodajstva RTVS. Výpovede dostali štyria redaktori televízneho spravodajstva - kultúrna redaktorka Jana Masárová, redaktor zahraničia Matúš Dávid a redaktori domáceho spravodajstva Matúš Baňovič a Kristián Čekovský, výpoveď dala redaktorka a moderátorka rozhlasového spravodajstva Jana Maťková a editorka a dramaturgička Nikola Bajánová. Zhruba 170 novinárov zo slovenských médií po tomto kroku podpísalo spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrujú znepokojenie zo súčasného diania v RTVS, ktoré nastalo len krátko po vražde novinára Jána Kuciaka.

"Nové vedenie RTVS cielene šikanuje, obmedzuje a zbavuje sa dlhoročných novinárov, ktorí v posledných rokoch zásadným spôsobom prispeli k obnoveniu dôvery verejnosti vo verejnoprávne médiá. Televíziu a rozhlas normalizujú ľudia, ktorých kariéra sa viac spája s politickým marketingom a PR ako s povolaním novinára. Ich súčasné kroky nenaznačujú, že sú schopní aspoň udržať doterajšiu kredibilitu spravodajských a publicistických relácií. Vo vysielaní sa začína prejavovať cenzúra a dozvedáme sa o pokusoch pretláčať do vysielania konšpirácie alebo propagandu. Redaktori, ktorí sa proti týmto praktikám verejne ohradia, sa stávajú obeťami perzekúcie vedenia", píše sa v spoločnom vyhlásení novinárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok