V Tatrách vypukol požiar, stovky ľudí museli evakuovať

TA3 TASR
3.5.2018 16:48

Pri Kežmarských žľaboch Vo Vysokých Tatrách vypukol požiar. Hasiči od skorého rána pokračujú v hasiacich prácach pri požiari lesa vo Vysokých Tatrách.

Poľskí turisti nerešpektovali pokyny

Kvôli štvrtkovému požiaru lesa v ťažko prístupnom teréne vo Vysokých Tatrách museli z turistických chodníkov v Doline Bielej vody evakuovať 800 až 1200 ľudí. Ministerka vnútra Denisa Saková, ktorá na miesto dorazila podvečer, uviedla, že požiar zasiahol približne 30 hektárov lesnej plochy.

Ide o mimoriadne navštevovanú turistickú oblasť a posledných ľudí sťahujú z turistických chodníkov v tejto chvíli, a to často aj napriek ich nedisciplinovanosti. "Hrozilo im nielen, že by sa dostali blízko do lokality ohrozenej požiarom, ale podstatné je, že tlak stlačil dym dole do doliny, takže by mohlo dôjsť k zadymeniu organizmu", upozornila ministerka. Pri evakuácii turistov pomáhalo aj 20 horských záchranárov.

Evakuácia prebehla pokojne

Podľa šéfa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu prebiehala evakuácia pokojne, ľudí posielali smerom dole z terénu v troch veľkých dolinách. "Šlo prevažne o poľských turistov, nevšimli sme si žiadnu paniku ani známky agresivity. Niektorí ľudia však nerešpektovali pokyny, pár skupiniek stále pokračovalo smerom hore alebo šli do lesa. Evakuácia v takomto teréne je veľmi náročná, pretože keď sa tí ľudia rozhodnú, že neodídu, tak ich v lese vieme len veľmi ťažko nájsť", zhodnotil Janiga s tým, že na Chate pri Zelenom plese a na Chate Plesnivec ostali ubytovaní hostia a tiež personál.

Kvôli požiaru bolo v lokalite dočasne uzavretých niekoľko turistických trás, jednak kvôli ohrozeniu rozšírenia požiaru, ale aj pre zadymenie. "Chceme poprosiť všetkých návštevníkov, aby rešpektovali pokyny horských záchranárov, hasičov i polície a nechodili do uzavretých miest, aby nekomplikovali prácu jednotlivých zložiek", zdôraznil Janiga.

Pomáhajú aj vrtuľníky

Na hasenie požiaru nasadili zhruba 50 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, taktiež modul pozemného hasenia a oheň pomáhajú likvidovať aj dva vrtuľníky. "Podstatné je, ako sa bude vyvíjať počasie v noci, pretože očakávame stúpajúci vietor, ktorý má v noci a počas zajtrajšieho dňa zosilnieť. Snažíme sa, aby sa podarilo dostať oheň pod kontrolu do večera. Nechceme, aby sa ten požiar rozšíril a dostal sa až cez hrebeň, tam by sme zrejme nemohli byť až takí aktívni pri jeho hasení a nedarilo by sa nám ho držať pod kontrolou", dodala Saková.

Najväčší problém pri hasení je nedostupný terén. "Pokiaľ sa nedostane na miesto ľudská noha a ruka, tak sa nedá úplne uhasiť. Pomocou vodných vakov len tlmíme požiar, takže my musíme nájsť spôsob, ako tú vodu dostať zospodu hore a každý jeden peň a trávu ručne uhasiť. Momentálne sa nám darí požiar lokalizovať, ďalej sa nešíri, nemôžeme však povedať, že je zlikvidovaný, pretože situácia sa môže v priebehu pár minút absolútne zmeniť a začíname odznova", objasnil prezident HaZZ Alexander Nejedlý.

Počas noci budú hasiči požiar len monitorovať, hasenie v týchto podmienkach a v nedostupnom teréne je podľa neho možné len vo výnimočných prípadoch. "Aj keby sa nám mal ten požiar v noci rozšíriť, nedovolím si poslať tam ľudí, pretože by došlo k obrovskému ohrozeniu ich života a zdravia", konštatoval Nejedlý. Požiar lesa v lokalite Kežmarské Žľaby bol nahlásený krátko pred 14. hodinou, hasiči predpokladajú, že najpravdepodobnejšou príčinou jeho vzniku je ľudský faktor, teda otvorený oheň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok