Predstavia 260-stranovú reformu, ktorá má zmeniť školstvo

TA3 SITA
3.5.2018 15:22

Ministerka školstva Martina Lubyová predstaví budúci týždeň reformný dokument Učiace sa Slovensko.

Ako povedala na dnešnom zasadnutí Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, zváži či dokument preskočí medzirezortné pripomienkové konanie a predstaví reformu verejnosti a následne predloží na rokovanie vlády. Okrem Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania Učiace sa Slovensko sa výbor venoval dvom témam - návrhom čerpania finančných prostriedkov z Operačného programu Výskum a inovácie a správe o stave a úrovni výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach na Slovensku v školskom roku 2016/2017.

Ako výbor informovala hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová, inšpekcia sa stretla so školami, ktoré sa snažia vyhnúť jej kontrole a radšej zaplatia pokutu 300 eur. Okrem iného požiadala poslancov, aby podporili inšpekciou navrhované legislatívne zmeny, ktoré by mohli vyriešiť situáciu so zneužívaním financovania v rezorte školstva. Šéfka ministerstva školstva predstavila výboru opatrenia, ktoré pripravili na čerpanie eurofondov. Opozícia kritizovala, že rezort školstva nedodržiava začiatky výziev v pôvodne oznámených termínoch.

Takmer 260-stranový dokument Učiace sa Slovensko opisuje, čo všetko by sa malo zmeniť v školstve, v horizonte desiatich rokov, aby sa posunulo dopredu. Ráta sa s predĺžením povinnej školskej dochádzky o jeden rok, zo súčasných 10 rokov na 11, garanciu škôlky už budú mať trojročné deti, dôraz sa bude klásť na individuálnu výučbu, zmení sa napríklad fungovanie v triedach. Deti sa budú učiť aj mimo nich - na školskom dvore, v knižniciach či v prírode, zmeniť by sa mal aj systém známkovania. Učiace sa Slovensko sľubuje stúpanie platov učiteľov a sprísnia sa prijímačky na pedagogické fakulty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok