Líder gréckych socialistov sa stretne s prezidentom

TA3
12.5.2012 10:02

Líder gréckych socialistov Evángelos Venizélos sa má v sobotu stretnúť s prezidentom Károlosom Papoúliasom, aby mu oznámil neúspech pri zostavení novej vlády.

Líder gréckych socialistov sa stretne s prezidentom
SITA

Venizélos je už tretím straníckym lídrom, ktorému sa po voľbách nepodarilo vytvoriť vládu a Grécko je tak opäť bližšie k ďalším predčasným voľbám."Zajtra (v sobotu) budem informovať prezidenta republiky a dúfam, že na stretnutí s Károlosom Papoúliasom prevezme každá strana svoju zodpovednosť," povedal novinárom ešte v piatok líder socialistov.

Predseda druhej najúspešnejšej strany Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) Aléxis Tsípras v piatok odmietol účasť jeho strany vo vláde socialistov. Venizélosovi sa síce podarilo získať podporu menšej strany Demokratická ľavica (Dimar), ktorá dostala 19 parlamentných kresiel a ktorá podporuje úsporné opatrenia potrebné na záchranu Grécka pred bankrotom, na vytvorenie vlády to však nestačilo.

Prezident by mal teraz zvolať zástupcov všetkých parlamentných strán a naposledy sa pokúsiť o vytvorenie vlád národnej jednoty. Ak sa mu to do budúceho štvrtka nepodarí, budú vypísané ďalšie voľby, ktoré by sa mohli konať už v júni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok