Je vám horúco? Nečudo, tohtoročný apríl bol rekordný

TA3 TASR
3.5.2018 12:25

Na Slovensku je už niekoľko týždňov letné počasie a mnohí sa pýtajú, čo čakať počas skutočného leta. Tohtoročný apríl bol na Slovensku rekordne teplý, na niektorých miestach najteplejší od roku 1934.

Je vám horúco? Nečudo, tohtoročný apríl bol rekordný
SITA/Ján Slovák

Väčšie odchýlky na severe

Klimatológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu zaznamenali v tohtoročnom apríli rekordne vysoké priemerné mesačné teploty vzduchu. Aktuálne hodnoty prekonali rekordy prevažne z apríla 2009 a na niektorých meteorologických staniciach z roku 2000. Informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"V Oravskej Lesnej, Poprade a Medzilaborciach boli prekonané až 84 rokov staré rekordy z roku 1934. Na krajnom juhozápade a miestami aj v južnej polovici Slovenska boli rozdiely medzi aktuálnymi tohoročnými a pôvodnými rekordmi iba niekoľko desatín stupňov Celzia, ale na meteorologických staniciach v severnejších oblastiach Slovenska dosiahli rozdiely medzi najnovším a predchádzajúcim rekordom priemernej mesačnej teploty vzduchu v apríli až okolo dvoch stupňov Celzia, v ojedinelých prípadoch aj viac ako 2,5 stupňa Celzia," povedal Pavol Faško zo SHMÚ.

Padol bradatý rekord

Podľa SHMÚ na rozdiel od rokov 2000 a 2009, keď bol apríl výnimočne teplý len v južnej polovici územia, v tomto roku medzi severom a juhom Slovenska neboli teplotné rozdiely veľké. Preto aj "bradatý rekord" z roku 1934 padol práve v Oravskej Lesnej, v Poprade a v Medzilaborciach.

Apríl bol po januári už druhým mimoriadne teplým mesiacom v tomto roku. V Hurbanove v januári 2018 bola odchýlka priemernej mesačnej teploty od normálu 1981 – 2010 plus 3,9 stupňa Celzia. V apríli, keď mesačný priemer dosiahol 16,2 stupňa Celzia, bola odchýlka od normálu až plus 4,9 stupňa Celzia.

"Tohtoročný apríl sa tiež vyznačoval mimoriadne vysokým počtom letných dní, v ktorých maximálna denná teplota vzduchu dosiahla 25 stupňov Celzia a viac. V Hurbanove sme zaznamenali 11 letných dní, čiže presne toľko ako v apríli 2000. Sú to maximálne počty letných dní na tejto meteorologickej stanici v apríli aspoň od polovice 20. storočia," dodal Faško.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok