S únosom SR nič nemá, tvrdí premiér. Predvoláme si veľvyslanca

TA3 TASR
2.5.2018 14:28

Slovensko si predvolá vietnamského veľvyslanca, aby vysvetlil medializované podozrenia týkajúce sa únosu vietnamského občana Trinha Xuana Thanha z Nemecka. Podľa zistení Frankfurter Allgemeine Zeitung totiž Slovensko poskytlo vietnamskej delegácii slovenský špeciál a sú podozrenia, že Trinh Xuan Thanh bol unesený práve slovenským špeciálom, ktorý Vietnamci použili na cestu do Moskvy.

S únosom SR nič nemá, tvrdí premiér. Predvoláme si veľvyslanca
SITA/Jakub Julény

Chce sa obrátiť na tajné služby

Ako povedal premiér Peter Pellegrini počas svojej cesty do Berlína, nemá informácie o tom, že sa na palube nachádzal občan s týmto menom. Napriek tomu sa so štátnym tajomníkom rezortu diplomacie Ivanom Korčokom dohodol, že si Slovensko predvolá vietnamského ambasádora, aby vietnamská strana oficiálne vysvetlila okolnosti prípadu. Ako predseda vlády odmietol, že by sa Slovensko akýmkoľvek spôsobom na únose podieľalo.

„Jediné, čo môže vyšetrovanie ukázať je, že bola zneužitá pohostinnosť a servis Slovenska. Nejakým spôsobom sa na palubu dostať mohol, ale zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že to tak bolo,“ povedal premiér s tým, že sa plánuje obrátiť aj na tajné služby.

Medzi štyrmi očami

Pellegrini je na svojej prvej oficiálnej návšteve Nemecka, ktorá nasleduje po návšteve Prahy, bruselských inštitúcií a Varšavy. „Som veľmi rád, že v tak krátkom čase sme získali termín u pani kancelárky Angely Merkelovej. Témy rokovaní budú aktuálne – viacročný finančný rámec, prehlbovanie Európskej únie, ale aj program predsedníctva Slovenska vo visegrádskej skupine,“ povedal Pellegrini s tým, že s Merkelovou bude hovoriť aj medzi štyrmi očami. S kancelárkou sa už stretol.

V delegácii je aj minister hospodárstva Peter Žiga, témou totiž bude aj plynovod Nord Stream 2. Proti tomuto plynovodu, ktorý povedie z Ruska do Nemecka, a tranzit tak obíde Ukrajinu a Slovensko, protestuje Slovensko, ale napríklad aj Poľsko.

Bude žiadať menej byrokracie

Európska komisia takisto predstaví aj návrh viacročného finančného rámca, teda rozpočtu Únie na roky 2021 – 2027. Pellegrinimu sa nepáči, že menej peňazí má ísť na kohéziu, ale je si vedomý, že viac peňazí musí ísť na bezpečnosť a migráciu. Bude ale žiadať, že keď už dostaneme menej peňazí, aby sme s nimi mohli flexibilnejšie narábať a ubudlo aj byrokracie.

Cez víkend nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung zverejnil informácie, ktoré môžu pre Slovensko znamenať medzinárodný škandál. Nemci sa pýtajú, či Slovensko pomáhalo vietnamskej tajnej službe pri únose vietnamského funkcionára Trinh Xuan Thanha z Nemecka do Vietnamu v júni minulého roka. Denník informuje, že s podozrivými vietnamskými únoscami sa na Slovensku stretol aj vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák.

Vietnamcom poskytli vládny špeciál

Nemci sa pýtajú, či Slováci pomáhali Vietnamcom v záverečnej fáze únosu, keď bolo treba prepraviť uneseného z Európy do Vietnamu. Tri dni po únose 26. júla 2017 odcestovalo niekoľko podozrivých prenajatým autom z Prahy. Podľa údajov GPS stálo auto zaparkované pri bratislavskom hoteli Bôrik. Hotel podlieha správe slovenskej vlády. A v deň, keď tam podozriví parkovali, sa na Bôriku konalo pracovné stretnutie vysokopostavených vietnamských a slovenských politikov. Na stretnutí sa zúčastnil aj vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam, ako aj generál Hung, hlavný podozrivý a údajný vodca únosu.

Ministerstvo vnútra v reakcii na zistenia priznalo, že Vietnamcom poskytlo vládny špeciál na cestu z Prahy do Bratislavy a potom do Moskvy. Rezort tiež vyjadril znepokojenie nad tým, že návšteva ministra pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu To Lama mohla byť zneužitá na iné ako pracovné a priateľské stretnutie.

Zneužitie pohostinnosti?

„Máme za to, že takéto veci sa riešia iným, štandardným spôsobom. Ministerstvo vnútra SR od augusta minulého roku intenzívne spolupracuje s partnermi v Nemecku pri objasnení tejto záležitosti, pričom cestou medzinárodnej právnej pomoci poskytuje maximálnu súčinnosť. V prípade, že sa potvrdia informácie nemeckých orgánov, budeme to vnímať ako prejav hrubej nekorektnosti zo strany partnera z Vietnamu, zneužitie našej pohostinnosti na iné ako priateľské vzťahy a naštrbenie doteraz dobre sa rozvíjajúcich bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami," dodal rezort.

Trinh Xuan Thanh bol predsedom predstavenstva a predsedom štátnej stavebnej spoločnosti. Odsúdili ho za korupciu dvakrát na doživotie. Uniesli ho 23. júna 2017 a politickí analytici sa domnievajú, že za únosom bol výsledok boja o moc v Komunistickej strane Vietnamu. Za hlavného podozrivého a vodcu únosu sa považuje generál Hung. Trinh utiekol cez Laos a Thajsko do Turecka. V auguste 2016 prišiel do Nemecka s diplomatickým pasom, kde požiadal o azyl. Vietnamská polícia niekoľkokrát vyzvala nemecké úrady, aby ho vydali do Vietnamu. Podľa tvrdenia nemeckého prokurátora ho napokon z Berlína uniesla vietnamská tajná služba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok