PR správa

Ako si vybrať tú správnu whisky

PR
2.5.2018 14:32

Whisky je nápoj džentlmenov. Ako si ale vybrať tú správnu, aby ste z nej mali zážitok? Všetko záleží od vašich preferencií. Pripravili sme si pre vás pár tipov, ktoré vám pri výbere tej správnej whisky pomôžu.

Ako si vybrať tú správnu whisky

Rozdiel medzi whisky a whiskey

Amerika a Írsko majú whiskey. Škótsko, Kanada, Japonsko či Slovensko majú whisky. Najľahšie si zapamätáte ten rozdiel tak, že whiskey vyrábajú krajiny, ktoré majú v názve E. (Samozrejme v anglickom názve.)

foto2-sita-whisky_7f000001-ad2d-6bb1.png

Americké whiskey sú typicky sladšie ako tie z iných krajín. Írske whiskey patria k tým ľahším. Škótske whisky sú zas známe svojou dymovou až zemitou chuťou. Kanadské whisky majú ľahkú konzistenciu a ovocnú chuť. Japonské whisky majú podobnú chuť ako tie zo Škótska a majú pomerne výrazný charakter.

foto3-sita-whisky_7f000001-ad46-bdad.png

Škótska whisky

Škótska whisky je asi najznámejšou whisky. Destiluje sa len dvakrát a dozrieva v drevených sudoch. Na území Škótska zreje najmenej tri roky. Základnou surovinou pri jej výrobe je jačmenný slad. Obsahuje minimálne 40 % alkoholu a do výsledného produktu sa môže pridávať iba voda a karamel.

Tip na článok: Ako piť whisky

foto4-sita-whisky_7f000001-adaf-1bd6.png

Jednou zo známych škótskych whisky je napríklad 12-ročná miešaná whisky Chivas Regal. Je zmesou rôznych sladových a obilninových whisky s nezameniteľnou chuťou a charakterom. Chutí po jablkách v mede, vanilke, lieskových orieškoch a karamele.

foto5-sita-whisky_7f000001-adc5-6445.png

Spomenieme si aj menej známu, za to kvalitnú škótsku whisky, Highland Park. Ide o 12-ročnú sladovú whisky, ktorá dozrieva v sudoch po sladkom sherry. Jedinečnú chuť jej dodáva aj aróma dymu rašeliny z ostrovov Orkney.

foto6-sita-whisky_7f000001-add7-c571.png
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok