Protesty v Jerevane, Arméni zablokovali cesty aj vládne budovy

TA3 TASR
2.5.2018 12:36

Arméni opäť protestujú. V centre Jerevanu sú zablokované viaceré križovatky, aj cesta na letisko. Na rozsiahlu protestnú akciu vyzval neúspešný kandidát na post premiéra Nikol Pašinjan. Na mieste zasahuje aj polícia.

Vyzval k totálnej akcii

Demonštranti v arménskej metropole Jerevan zablokovali hlavné ulice, mosty a cesty vedúce von z mesta vrátane výjazdov na diaľnicu a k medzinárodnému letisku. Informovala o tom agentúra Interfax, podľa ktorej však ministerstvo obrany obyvateľov hlavného mesta i regiónov vyzvalo, aby nebránili pohybu vojenských vozidiel.

K obnoveniu pouličných protestov v Arménsku došlo po tom, ako parlament nezvolil vodcu opozície Nikola Pašinjana do funkcie premiéra. Pašinjan následne svojich prívržencov vyzval, aby v stredu pristúpili k "totálnej akcii" občianskej neposlušnosti.

Hlasy mu nestačili

Druhý pokus o zvolenie premiéra sa uskutoční 8. mája. Opozičné frakcie avizovali, že situáciu s Pašinjanovou kandidatúrou posúdia opäť, keďže "nastala nová situácia". Ak nový premiér nebude zvolený ani na druhý pokus, parlament bude automaticky rozpustený a v Arménsku uskutočnia sa predčasné parlamentné voľby. Pašinjan bol síce jediným kandidátom na funkciu predsedu vlády, ale v hlasovaní ho podporilo len 45 poslancov, pričom na jeho zvolenie bolo potrebných 53 hlasov. Väčšinu v parlamente má vládnuca Republikánska strana Arménska.

K politickej kríze v krajine sa vyjadrila aj hlava arménskej apoštolskej cirkvi, katolikos Karekin II., ktorý vyzval súčasné arménske vedenie a opozíciu, aby konali v medziach zákona a hľadali spôsoby, ako vyriešiť politickú krízu prostredníctvom rokovaní.

Európska únia vo svojom vyhlásení opätovne potvrdila svoju podporu pre Arménsko v jeho úsilí o vybudovanie prosperujúcej a demokratickej spoločnosti. EÚ súčasne upozornila, že "je nevyhnutné, aby všetky zúčastnené strany, vrátane orgánov na presadzovania práva, a tých, ktorí uplatňujú svoje právo na slobodu zhromažďovania a prejavu, zabránili konfrontácii a zachovali zdržanlivosť a konali zodpovedne, ako to bolo aj v posledných dňoch."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok