Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zachráni našu Zem polymér pre opakovane recyklovateľné plasty?

Zachráni našu Zem polymér pre opakovane recyklovateľné plasty?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plast je materiálom, ktorý má mnoho užitočných podôb, no nie je príliš šetrný k nášmu životnému prostrediu. Naša nezodpovednosť vedie k jeho hromadeniu sa v podobe ťažko recyklovateľného odpadu na skládkach, v uliciach miest, v prírode a oceánoch. Zbaviť nás tohto zbytočného odpadu však chcú výskumníci zo štátnej univerzity v Colorade. Tí vyvinuli nový polymér so všetkými výhodami plastov, ktorý sa však dá ľahko rozkladať a v podstate donekonečna recyklovať.

Nový polymér je navrhnutý tak, aby mal všetky vlastnosti plastov, ktoré každodenne používame. To znamená, že je ľahký, pevný, trvanlivý a odolný voči teplu. Rozdiel oproti klasickým plastom je v tom, že sa dá oveľa jednoduchšie recyklovať. Pri bežných plastoch je nutné použiť toxické chemikálie alebo zložité procesy, ktoré sú finančne nákladné.

Vyvinutý polymér je relatívne ekologický aj čo sa týka jeho výroby. Obsiahnuté monoméry sa dajú polymerizovať pri izbovej teplote v priebehu niekoľkých minút. Používa sa malé množstvo katalyzátora a nie je nutné používať nejaké rozpúšťadlá. Polymér však kraľuje v podobe plastového výrobku. Je chemicky recyklovateľný a navrhnutý tak, aby sa ľahko dostal späť do svojho monomérneho stavu vďaka reakcii s katalyzátorom. Potom sa môže späť polymerizovať bez toho, aby sa musel najprv vyčistiť.

Nový polymér je výsledkom predchádzajúcich pokusov s chemicky recyklovateľnými plastmi. Staršia verzia bola mäkká, mala nízku tepelnú odolnosť a nízku molekulovú hmotnosť. Navyše sa vyrábala za extrémne chladných podmienok. Všetky tieto problémy sa s výrazne zdokonaleným postupom podarilo údajne odstrániť a vedci dúfajú, že nový polymér a jeho schopnosť opakovanej recyklácie môžu jedného dňa pomôcť znížiť množstvo plastového odpadu, ktorý sa na našej planéte neustále hromadí.

Výskumníci zo štátnej univerzity v Colorade vyvinuli nový polymér so všetkými výhodami plastov, ktorý sa však dá ľahko rozkladať a v podstate donekonečna recyklovať.