Vláda v Rusku zablokovala Telegram, do ulíc vyšli tisíce ľudí

TA3 TASR
30.4.2018 19:26

Rusi vyšli do ulíc Moskvy, aby protestovali proti nariadeniu vlády, na základe ktorého došlo k blokovaniu prístupu k internetovej aplikácie Telegram. Podľa opozičných médií demonštrovalo viac ako 12-tisíc ľudí. Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií zablokovala okrem Telegramu aj niektoré servery Googlu a Amazonu. V krajine nefungujú tisíce webových stránok.

Ruské úrady začali tento mesiac blokovať Telegram, pretože jeho vedenie odmietlo úradom poskytnúť kľúč k rozšifrovaniu komunikácie používateľov. Moskovský súd rozhodol, že aplikácia zostane zablokovaná dovtedy, kým úrady nebudú mať kľúč k dispozícii. Úrady tvrdia, že potrebujú prístup k týmto šifrovaným materiálom pri vyšetrovaní závažných zločinov vrátane teroristických útokov.

Telegram vyvinul ruský podnikateľ Pavel Durov, ktorý tvrdí, že ruská tajná služba FSB porušuje práva používateľov. Úrady argumentujú tým, že aplikácia je v značnej miere využívaná násilnými extrémistami. Durov podľa agentúry Reuters opakovane vyhlásil, že jeho spoločnosť ruským úradom kľúč neposkytne. Telegram má celosvetovo viac než 200 miliónov užívateľov.

V úsilí poškodiť fungovanie Telegramu ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala v uplynulých dňoch aj niektoré servery technologických gigantov Google a Amazon, čo malo nepriaznivý vplyv na funkčnosť miliónov rukých webových stránok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok