Na D1 sa prevrátila cisterna, vodič neprežil. Hrozil výbuch

TA3 SITA TASR
30.4.2018 12:58

Tragická nehoda sa stala na diaľnici D1 pri Dubnici nad Váhom v smere na Žilinu. Cisterna s benzínom sa prevrátila mimo cestu, vodič neprežil. Z cisterny unikli nebezpečné látky, dopravu museli pre hrozbu výbuchu odkloniť.

Vodiči sa majú úseku vyhnúť

Hasiči zasiahli pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na 141. kilometri diaľnice D1 pri Dubnici nad Váhom. Nehoda si vyžiadala jeden ľudský život. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová, cisterna prevážajúca benzín sa prevrátila mimo cestu, nehodu vodič neprežil.

„Diaľnica je na tomto úseku uzavretá, upozorňujeme vodičov, aby sa mu vyhli,“ doplnila Farkasová.

„Podľa doterajších zistení 33-ročný vodič z okresu Žilina jazdil s nákladným motorovým vozidlom s cisternou po diaľnici D1 smerom od Bratislavy smerom do Žiliny. Zo zatiaľ nezistených príčin zišiel mimo cestu na pole, kde sa s plne naloženou cisternou prevrátil. Na miesto dopravnej nehody je prizvaný aj súdny znalec. Doprava po diaľnici D1 je z bezpečnostných dôvodov odklonená, hrozí nebezpečenstvo výbuchu. Dopravu riadi polícia,“ informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Riziko výbuchu vraj nie je vysoké

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Mariána Petríka hasiči na vozidle vykonali protipožiarne opatrenia. „Priebežne boli zachytávané unikajúce prevádzkové kvapaliny, príslušníci HaZZ zatmelili trhlinu na cisterne. Po príchode náhradného cisternového vozidla budú hasiči prečerpávať pohonné látky,“ skonštatoval Petrík. 

Cisterna s objemom 20.000 litrov bola podľa neho plná pohonných látok, po havárii mohlo uniknúť niekoľko desiatok až stoviek litrov. Presné množstvo uniknutej látky budú vedieť až po prečerpaní. „Na mieste je riadiaci štáb, je tam šesť zásahových vozidiel vrátane žeriavu, ktorý bude vyťahovať cisternu na vozovku. Zasahuje asi 20 príslušníkov HaZZ,“ doplnil Petrík.

Vzhľadom na skutočnosť, že horľavá kvapalina v cisterne je na otvorenom priestranstve, koncentrácia je iná, ako keby to bolo v uzavretom priestore. Riziko výbuchu je podľa neho pomerne nízke. Krízový moment môže nastať pri samotnom prečerpávaní pohonných látok, keď sa bude manipulovať aj s cisternou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok