Irán varoval lídrov Kóreí pred Trumpom. USA vraj porušujú dohody

TA3 TASR
28.4.2018 17:13

Irán varoval lídrov Severnej a Južnej Kórey, aby amerického prezidenta Donalda Trumpa držali mimo svojho úsilia o zmierenie. Teherán sa vyjadril po tom, čo obe Kórey podpísali dohodu o presadzovaní Kórejského polostrova bez jadrových zbraní a oficiálneho ukončenia kórejskej vojny z rokov 1950-53. Tá sa totiž skončila iba prímerím.

Irán varoval lídrov Kóreí pred Trumpom. USA vraj porušujú dohody
SITA/AP

Iránska jadrová dohoda

"Americká vláda pri iránskej jadrovej dohode (uzavretej v roku 2015) ukázala, že nedodržiava medzinárodné dohody, a preto nie je dôveryhodná," uviedol v sobotu hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahrám Ghásemí.

Severná a Južná Kórea sa v piatok na historickom medzikórejskom summite v pohraničnej demilitarizovanej zóne dohodli, že uskutočnia trojstranné rozhovory s USA, alebo štvorstranné stretnutia s USA a Čínou, ktoré potom vyústia do vyhlásenia ukončenia kórejskej vojny, do zmeny prímeria na mierovú zmluvu a zavedenia "trvalého a pevného mierového režimu".

Tradičný formát s Ruskom

Vyjadrenia Iránu nasledovali deň po tom, čo Trumpov nový minister zahraničných vecí Mike Pompeo v Bruseli informoval, že Spojené štáty "pravdepodobne" odstúpia od iránskej jadrovej dohody z roku 2015, ak z nej nebudú odstránené nedostatky, na ktoré poukázal prezident Trump.

Do rozhovorov o Kórejskom polostrove sa chce zapojiť takisto Rusko. Námestník ministra zahraničných vecí Igor Morgulov v sobotu v Moskve povedal, že jeho krajina je otvorená myšlienke zúčastňovať sa týchto diskusií a teší sa na ne.

Morgulov pre ruskú tlačovú agentúru Interfax spresnil, že optimálny pre rozhovory o Kórejskom polostrove je tradičný šesťstranný formát pozostávajúci z Ruska, Číny, USA, Japonska a oboch Kóreí - tento formát sa podľa jeho slov nedá ničím iným nahradiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok