Dubačová je šokovaná z prepúšťania v RTVS, žiada vypočutie Rezníka

TA3 SITA
27.4.2018 20:01

Nezávislá poslankyňa Národnej rady SR a členka výboru pre kultúru a médiá Viera Dubačová je šokovaná prepúšťaním v RTVS, ktoré sa javí byť motivované snahou o umlčanie kritických hlasov proti novému spôsobu riadenia spravodajstva. Uviedla tiež, že na najbližšom zasadnutí výboru pre kultúru a médiá navrhne, aby bol zvolaný mimoriadný výbor a aby verejne vypočuli generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka.

Dubačová je šokovaná z prepúšťania v RTVS, žiada vypočutie Rezníka
TASR/Michal Svítok

Podpisy vraj nevyzbiera

Poslankyňa sa domnieva, že takéto kroky musia byť odôvodnené a motivované jedine snahou o zlepšenie kvality. „Prepúšťanie v RTVS sa dotýka len tých redaktorov, ktorí boli signatármi listu kritizujúceho nové vedenie RTVS. Na najbližšom zasadnutí výboru pre kultúru a médiá preto navrhnem, aby sme následne zvolali mimoriadny výbor, ktorého programom bude verejné vypočutie Jaroslava Rezníka a budem rada, keď zároveň poskytneme priestor na parlamentnej pôde aj zástupcom signatárov spomenutého kritického listu z radov redaktorov. Jaroslav Rezník by mal prísť svoje kroky a kroky svojich podriadených obhájiť a vysvetliť ich na pôdu parlamentu, pred poslancov, novinárov, ale najmä občanov, ktorí platia koncesionárske poplatky,“ povedala Dubačová. Informovala o tom hovorkyňa strany SPOLU Silvia Hudáčková.

Podľa podpredsedu parlamentu a predsedu strany Mosta-Híd Bélu Bugára na zvolanie mimoriadneho výboru nebude mať poslankyňa Dubačová dosť podpisov. "Ja som už hovoril s koaličnými partermi, že keď máme budúci týždeň vo štvrtok zasadnutie výboru pre kultúru a médiá, tak vtedy zavoláme pána Rezníka. Ja to navrhnem ako posledný bod. Takže netreba mimoriadny výbor. Pani poslankyňa si z toho chce vytĺcť nejaký politický kapitál. Ale to nie je o tom, je to o tom, aby sme si vypočuli generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka, jeho argumenty a najmä fakty. Jedna strana tvrdí to a druhá niečo iné. Takže žiadny mimoriadny výbor ja podpisovať nebudem, keď to môžeme vytýčiť v riadnom termíne," uviedol Bugár.

Vyhadzov dostali tí bez zmluvy

Na verejnosť prenikli informácie o prepúšťaní externých pracovníkov spravodajstva RTVS, teda redaktorov, ktorí síce denne vyrábajú spravodajské príspevky, ale nie sú internými zamestnancami. Ako informovali viaceré médiá, výpovede dostali zatiaľ štyria redaktori televízneho spravodajstva, ktorí nemali zamestnaneckú zmluvu - kultúrna redaktorka Jana Masárová, redaktor zahraničia Matúš Dávid, redaktori domáceho spravodajstva Matúš Baňovič a Kristián Čekovský a výpoveď dala redaktorka a moderátorka rozhlasového spravodajstva Jana Maťková.

Ako v svojom sociálnom profile uviedla redaktorka a moderátorka spravodajstva verejnoprávnej televízie Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá nedávno s ďalšími redaktormi RTVS založila Spravodajské odbory RTVS, „dnešným dňom ohlásilo vedenie prepúšťanie externistov. Teda, prepáčte, ako to povedalo naše vedenie, nie prepúšťanie, ale ukončenie spolupráce. Predpokladám, že argument bude, že chceme posilniť interné kapacity. Prečo ľudí, ktorí už roky pracujú pre RTVS, nechcú v internom stave, môžeme hádať. Kladiem si otázku, či je náhoda, že v redakcii máme 10 externistov, a všetci podpísali náš otvorený list“.

"Viacerým redaktorom sa skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že ju k dnešnému dňu nepredĺži. Interné manažérske rozhodnutia, ktoré súvisia so zabezpečením programovej služby v oblasti spravodajstva, RTVS komentovať nebude," povedala k situácii hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok