V Bratislave sa zhromaždili tisícky ľudí, žiadali predčasné voľby

TA3 SITA TASR
27.4.2018 17:28

Tisícky ľudí sa zišli na bratislavskom Námestí SNP. Zhromaždenie "Za predčasné voľby" tam zorganizovali iniciatívy Hnevám sa, Za Slovensko, V teniskách a TERAZ.

Cieľom bol zber podpisov

V pozvánke na zhromaždenie organizátori uviedli, že ich cieľom je zbierať podpisy pod petíciu za referendum o predčasných voľbách a vyzvať verejnosť na aktívnu pomoc pri ich zbere. Zúčastnení sa tak tiež podpisovali pod petíciu za vyhlásenie referenda.

"Doteraz sme len prácou našich dobrovoľníkov vyzbierali už 80-tisíc podpisov po celom Slovensku. Veríme, že takto vieme skrátiť funkčné obdobie vlády 'Fico IV.'," uviedli aktivisti. Skupina občianskych iniciatív, ktorá sa zhodla na potrebe predčasných volieb, zdôraznila, že za nimi nestojí žiadna politická strana, "tajomný sponzor ani temné sily zo zahraničia".

Dav na zhromaždení opakovane skandoval heslá "voľby", "dosť bolo Smeru a Fica", "do basy" a viacerí držali v rukách transparenty s heslami proti súčasnej vláde alebo volajúce po zmene v krajine. Zhruba hodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a do jeho oficiálneho konca ho nenarušili incidenty.

Podpísali sa už desaťtisíce

Podľa organizátorov protestu sú jediným predpokladom zásadnej zmeny na Slovensku predčasné voľby. "Dnešný protest je apel na ľudí, aby sa k nám pridali a videli, že nestačí prísť len na námestie, ale treba spraviť ďalší krok a pripojiť svoj podpis pod petíciu za predčasné voľby alebo o to požiadať ďalších ľudí," povedal Matej Hložník z iniciatívy Hnevám sa.

Medzi ľuďmi preto zbierali aj podpisy pod petíciu za referendum o predčasných voľbách a vyzývali na aktívnu pomoci pri ich zbere. Pod petíciu sa za vyše mesiac podpísalo 80.000 ľudí. Boli by radi, ak by sa podarilo vyzbierať potrebných 350.000 podpisov a referendum by bolo spojené s tohtoročnými jesennými komunálnymi voľbami. "Keď chceme zmenu, musíme dať možnosť ľuďom povedať, v akom pomere chcú zastúpenie v parlamente a následne, ako bude vyzerať aj nová vláda," podotkol Hložník.

Priala by si vrátiť čas

Na pódiu sa vystriedali viacerí rečníci. List od matky zavraždenej Martiny Kušnírovej prišla prečítať herečka Anna Šišková. V ňom matka napísala, že by si priala situáciu spred vyše dvoch mesiacov, keď nikto o nej nevedel a novinár Ján Kuciak s jeho snúbenicou a jej dcérou Martinou Kušnírovou boli nažive. "Niektorí ľudia majú voči mne výhrady, každý deň mi chodia negatívne listy," uviedla v liste. Neprajníkom odkázala, že bojuje za Martinu a Jána, za vyšetrenie ich vraždy a vecí, na ktoré novinár pri svojej práci poukázal.

Piatkové zhromaždenie nespoluorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko. Zdôvodnila to prípravou celoslovenskej akcie, nedostatkom peňazí i potrebou na chvíľu sa zastaviť a dohodnúť ďalšie kroky. Iniciatívam, ktoré piatkové zhromaždenie zorganizovali, však vyjadrila podporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok