Pasovanie Kaliňáka za bojovníka proti korupcii je výsmech, tvrdí Galko

TASR
11.5.2012 14:24

Pasovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka za bojovníka proti korupcii je výsmechom ľuďom, ktorí v boji proti korupcii boli ochotní ísť častokrát až na hranu. V parlamente to dnes povedal exminister obrany Ľubomír Galko, ktorý sa za takého človeka považuje.

Pasovanie Kaliňáka za bojovníka proti korupcii je výsmech, tvrdí Galko
ČTK

"Je to výsmech nám, čo sme odhaľovali biznisy, dávali trestné oznámenia," uviedol v závere 6. rokovacieho dňa 2. schôdze Galko. Dodal, že Kaliňák sa svojej úlohy bojovníka zhostil excelentne napríklad tým, že za šéfa Národného bezpečnostného úradu chce Jozefa Magalu, ktorý podľa Galka "stopil" kauzu Gorila. Podľa exministra obrany opäť ožíva starý mečiarovský slogan "Je po voľbách, zvyknite si".

Vo svojom prejave sa obracal aj na nových poslancov OĽaNO, z ktorých viacerí sú podľa neho silne veriaci. Upozornil ich, že členovia druhej vlády Roberta Fica nie sú nepopísané listy. Galko neverí na očistný účinok hrubých čiar za minulosťou a v prerod týchto ľudí na dobrých. "Neverím ľuďom, ktorí nám pri našom programovom vyhlásení nadávali do hochštaplerov. Neverím v prerod ľudí, ktorí si z Mokysu urobili dojnú kravu," vyhlásil Galko.

Exminister obrany celkovo neverí ľuďom, ktorí majú na svedomí "špinavé biznisy, korupčné praktiky, predražené nákupy a iné nečestné konania". Galko zároveň pripomenul údajné špinavé financovanie Smeru-SD, o ktorom sú vraj dôkazy ešte stále na švédskom veľvyslanectve vo Viedni. Sociálnym demokratom odkázal, aby si po ne išli a skúsili očistiť svoje meno.

"Vy na Slovensku nedôverujete nikomu. Ani kolegovi zo strany, ani šoférovi, ani sekretárke a asi preto ste ich všetkých nechali odpočúvať," reagoval na Galkovo vystúpenie poslanec Smeru-SD Anton Martvoň. Jeho stranícky kolega Daniel Duchoň by neveril človeku, "ktorý na ministerstvo obrany zaviedol eštebácke metódy". Podľa Andreja Kolesíka (Smer-SD) by sa mal Galko hanbiť. "Pán Magala urobil pre Slovensko viac práve ako vy a celá tá vaša smiešna strana," vyhlásil.

V súvislosti s Galkovou požiadavkou, aby sa Smer-SD očistil od podozrení zo špinavého financovania strany, Kolesík uviedol, že žasne. "Žasnem, že tu o nejakú očistu žiada človek, ktorý sa sám neočistil od podozrení, že nariadil odpočúvanie novinárov v slobodnej demokratickej krajine. Vy nemáte boha pri sebe, pán poslanec Galko? Vy sa nehanbíte?" obrátil sa na exministra obrany. Galko odpovedal na Kolesíkovú útočnú reakciu slovami, že asi Smeru-SD veľmi stúpil na otlaky a sľúbil, že pravda sa raz ukáže.

Galko vystúpil k Programovému vyhláseniu vlády, ale viac ako dokumentu sa venoval Kaliňákovi a Smeru-SD. V súvislosti s vládnym programom uviedol, že je málo ambiciózny a iba konzervuje zlý stav ozbrojených síl. Chýba mu v ňom napríklad výrazné zníženie civilistov na ministerstve obrany, či záväzok naštartovať jeden alebo dva veľké projekty. V rozprave dnes vystúpil ako posledný. Na svoj prejav ešte čakajú štyria rečníci Ján Podmanický, Dušan Muňko, Viera Tomanová (všetci Smer-SD) a Radoslav Procházka (KDH). Diskusia bude pokračovať v utorok 15. mája o 9.00 h. V ten istý deň by sa malo dostať na program aj hlasovanie o Programovom vyhlásení vlády a teda vyslovovanie dôvery vláde Roberta Fica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok