Kuffu z OĽaNO znepokojujú homosexuáli pobehujúci po uliciach

SITA
11.5.2012 13:36

Poslanec Štefan Kuffa (OĽaNO) považuje homosexuálov za chorých ľudí, považuje preto za nezodpovedné, aby sme ich nechali behať po uliciach bez pomoci.

Kuffu z OĽaNO znepokojujú homosexuáli pobehujúci po uliciach
SITA

"Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kedysi homosexualitu zaradila medzi duševné choroby. (...) Nechať chorých ľudí behať po uliciach a nechať ich bez pomoci je veľmi vážna chyba," povedal v parlamente na margo apelov Martina Poliačika (SaS), aby Slovensko zaviedlo inštitút registrovaných partnerstiev.

Poliačik vo svojom vystúpení k programovému vyhláseniu vlády totiž rozpovedal rozprávku "O teplom Jankovi" ako ilustráciu osudu homosexuála, ktorého otec vyhodil z domu. Janko si neskôr našiel partnera, po rokoch spolužitia ho však na ulici zrazila "studená električka" a jeho partnerovi pre právne vákuum v nemocnici odmietli poskytnúť informácie o Jankovom zdravotnom stave. Partner nemohol ani kryť Jankove faktúry a po smrti hlavného hrdinu zdedil jeho majetok otec, ktorý ho pred rokmi vyhodil z domu. "Budeme túto menšinu naďalej ignorovať? Budeme štyri roky trpieť, že sú tu ľudia, ktorí sa nemôžu domôcť základných práv v tejto spoločnosti," pýtal sa členov Smeru-SD, keďže v programovom vyhlásení nenašiel zmienku o iných menšinách ako národnostných.

Líder OĽaNO Igor Matovič považuje Poliačikove argumenty za klišé, keďže aj dnes je možné uzavrieť dohodu a informácií o "cudzom" človeku sa domôcť. "Nevytvárajme problém tam, kde nie je," adresoval Poliačikovi. Matovičov kolega z klubu Richard Vašečka si nemyslí, že by mali homosexuáli na registrované partnerstvo právo. "Privilégiá, ktoré má rodina, sú tu preto, lebo je to pre blaho spoločnosti," povedal. Poznamenal tiež, že katolícka cirkev neapeluje na diskrimináciu homosexuálov, ale ich orientáciu považuje "len" za morálne zlú a zvrátenú. Dodal, že hoci je to zvláštne, sociálnodemokratická strana vo vláde je garantom, že táto oblasť sa najbližšie štyri roky nijako nepohne.

Branislav Škripek, tiež z klubu OĽaNO, spochybnil, že na Slovensku žijú "až" štyri percentá, teda najmenej 220-tisíc homosexuálov. "Ja som stretol v živote len jedného," ponúkol ako argument. Poliačik Škripeka uistil, že na Slovensku ich žije ešte viac a ani exposlanec za SaS Stanislav Fořt nebol jediným "teplým" členom snemovne. Kuffovi odkázal, že WHO homosexualitu zo zoznamu chorôb dávno vyškrtla. "Vyrazili ste mi dych. (...) Ak si myslíte že by tam mala byť, tak ja vám dám zopár súkromných hodín na túto problematiku," ponúkol sa. Poliačik sa nádeja, že keď aj americký prezident Barack Obama považuje homosexuálne partnerstvá za agendu, ktorá mu pomôže vyhrať voľby, aj Slovensko by sa mohlo pohnúť vpred.

Schlesinger sa pri reakcii cítila trápne

Romana Schlesinger z občianskeho združenia Queer Leaders Forum je zhrozená z vyjadrení, ktoré odzneli dnes v Národnej rade SR. Reagovala na vyjadrenie poslanca Štefana Kuffu (OĽaNO), ktorý považuje homosexuálov za chorých ľudí, preto považuje za nezodpovedné, aby sme ich nechali behať po uliciach bez pomoci.

"Zvážime ďalšie právne kroky na ochranu ľudskej dôstojnosti a cti, napríklad podanie trestného oznámenia na pána poslanca Kuffu," uviedla Schlesinger. Cíti sa skutočne trápne, že musí v roku 2012 reagovať na niečo dávno uzavreté a v každej demokratickej krajine prekonané. "Homosexualitu dnes za chorobu považujú militantné skupiny, pravicoví radikáli a krajiny ako Uganda," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok