Náčelníkom nebudem kvôli synovi, tvrdí Macko. Gajdoš to popiera

TA3 SITA TASR
26.4.2018 12:28

Minister obrany Peter Gajdoš sa "dôrazne ohradzuje" voči tvrdeniu zástupcu náčelníka generálneho štábu, generálporučíka Pavla Macka, že dôvodom, prečo ho nemôže navrhnúť za náčelníka generálneho štábu je medializovaný prípad jeho syna. Ide o kauzu tzv. fekálneho fantóma.

Náčelníkom nebudem kvôli synovi, tvrdí Macko. Gajdoš to popiera
SITA/Milo Fabian

V armáde končí

Macko po tom, čo vláda odobrila nomináciu generálmajora Daniela Zmeka za náčelníka Generálneho štábu OS SR oznámil, že v armáde končí. Nomináciu považuje za účelovú.

"Rešpektujem a ctím si zákon, preto absolútne odmietam, že by som niekedy čo i len v súkromnom rozhovore uviedol tento dôvod ako príčinu, prečo som sa rozhodol pre inú nomináciu na post náčelníka Generálneho štábu OS SR," povedal Gajdoš. Zdôraznil, že pri nominácii na post náčelníka Generálneho štábu OS SR posudzoval všetky profesionálne, odborné a osobnostné predpoklady jednotlivých generálov, a preto odmieta účelové politizovanie tejto funkcie.

Macko po tom, čo vláda odobrila nomináciu generálmajora Daniela Zmeka za náčelníka Generálneho štábu OS SR oznámil, že v armáde končí. Zmekovu nomináciu považuje za účelovú, nemá podľa neho dostatok skúseností a praxe. Macka minister Gajdoš údajne navrhnúť nemohol pre medializovaný prípad jeho syna. Mackovi to mal povedať sám minister.

Zmekov výber považuje za účelový

"Je dobojované! Vojenská služba bolo pre mňa všetkým, dala mi všetko, ale aj vzala zdravie, pokoj v duši a šťastie v rodine! Dávam si žiadosť do civilu," uviedol na sociálnej sieti. Tvrdí, že za svoju oddanú službu svojmu štátu sa dočkal vyhrážok fyzickým násilím, očierňovania, vykonštruovaného súdneho procesu a svojvoľného konania polície a prokuratúry "s vysokou pravdepodobnosťou na základe objednávky doteraz neznámeho páchateľa s jasným cieľom odstrániť ma za každú cenu z velenia OS SR".

Macko rešpektuje rozhodnutie vlády, je presvedčený, že funkciu náčelníka generálneho štábu môže zastávať každý profesionálny vojak v generálskej hodnosti, teda aj Zmeko. Kandidát na tento post by však podľa neho mal vyhovovať všetkým odborným aj morálno-etickým kritériám a mal by to byť jeden z najskúsenejších a najpripravenejších profesionálnych vojakov. Zmekov výber považuje za účelový. Upozornil, že po viac ako 14 rokoch členstva v NATO a EÚ bude ozbrojeným silám veliť generál "s nulovými skúsenosťami s aliančnou agendou a štruktúrami". Macko hovorí aj o postupnom vytesňovaní ďalších "funkcionárov s unikátnymi spojeneckými skúsenosťami z funkcií a radov OS SR".

Minister obrany sa voči tvrdeniu generálporučíka Pavla Macka o tom, že jeho nevymenovanie súvisí s prípadom jeho syna, ohradzuje. Ako sa uvádza v stanovisku, Peter Gajdoš podľa vlastných slov zvážil pri nominácii Daniela Zmeka na tento post všetky profesionálne, odborné a osobnostné predpoklady všetkých generálov. "Rešpektujem a ctím si zákon, preto absolútne odmietam, že by som niekedy, čo i len v súkromnom rozhovore, uviedol tento dôvod (kriminalizácia Mackovho syna pozn. red.) ako príčinu, prečo som sa rozhodol pre inú nomináciu na post náčelníka Generálneho štábu OS SR,“ povedal Gajdoš.

Obvinený z útokov exkrementmi

Mackovho syna zatkli v novembri 2015 a obvinili ho na základe výpovede niekoľkých svedkýň, ktoré tvrdili, že ich natieral exkrementmi. Najskôr ho Okresný súd Bratislava IV vo februári 2017 oslobodil, po zrušení rozsudku a vrátení prípadu Krajským súdom Bratislava ho 16. novembra 2017 odsúdil ten istý okresný súd na 8 mesiacov s podmienečným odkladom na 14 mesiacov.

Hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak vtedy uviedol, že rozsudok nie je právoplatný keďže prokuratúra aj obžalovaný podali odvolanie. Proces v súčasnosti stále nie je ukončený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok