Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zázračný grafén je kľúčom k pevnejšiemu a ekologickejšiemu betónu

Zázračný grafén je kľúčom k pevnejšiemu a ekologickejšiemu betónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Grafén je označovaný ako revolučný alebo zázračný materiál zložený z jednoatómovej planárnej (2D) vrstvy, ktorú tvoria atómy uhlíka spojené do pravidelných šesťuholníkov. Ide pritom o najsilenejší umelo vytvorený materiál na svete. Vedci z britskej univerzity v Exeteri ho teraz použili na vytvorenie nového typu betónu, ktorý je tak oveľa pevnejší, odolnejší voči vode a zároveň ekologickejší v porovnaní s bežnými stavebnými betónmi.

Tím vedcov pre výrobu nového typu betónu vytvoril techniku ukladania vrstiev grafénu vo vode a potom upravenú vodu pridal do tradičných prísad pre vytvorenie betónu, ako je cement a štrk. Proces by mal byť údajne lacný a dá sa používať v moderných veľkokapacitných výrobniach betónu.

Počas testovania sa zistilo, že grafénom spevnený betón má až 146 percentný nárast pevnosti v tlaku v porovnaní s bežným betónom, 79,5 percentným nárast pevnosti v ohybe a jeho priepustnosť vody sa znížila o takmer 400 percent. Materiál spĺňa aj európske normy pre výstavbu.

Vedci z britskej univerzity v Exeteri použili grafén na vytvorenie nového typu betónu, ktorý je tak oveľa pevnejší, odolnejší voči vode a zároveň ekologickejší v porovnaní s bežnými stavebnými betónmi.

Zvýšená pevnosť a odolnosť voči vode by mala umožniť vytvárať betónové konštrukcie, ktoré budú mať oveľa dlhšiu životnosť ako doteraz. Okrem toho pridanie grafénu do betónu údajne znižuje až o 50 percent iných použitých materiálov, vrátane cementu, ktorý je hlavným zdrojom emisií oxidu uhličitého. Podľa vedcov by tento faktor mal viesť k zníženiu emisií CO2 o 446 kilogramov na jednu tonu betónu.

Počas testovania sa zistilo, že grafénom spevnený betón má až 146 percentný nárast pevnosti v tlaku v porovnaní s bežným betónom, 79,5 percentným nárast pevnosti v ohybe a jeho priepustnosť vody sa znížila o takmer 400 percent.