Zmrazenie platov ústavných činiteľov bolo protiústavné, rozhodol súd

TA3 TASR
25.4.2018 17:08

Zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov pre rok 2017 nebolo v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd SR.

Novela prijatá Národnou radou SR zmrazila minuloročné platy na úrovni roka 2011 u časti ústavných činiteľov. V rozpore s ústavou sú podľa ÚS ustanovenia, ktoré sa týkajú predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, verejného ochrancu práv a komisárov pre deti a pre osoby so zdravotným postihnutím. Taktiež ide o štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, a vedúceho ostatného ústredného orgánu štátnej správy a člena rady, ktorých plat sa odvíja od platu poslanca NR.

Príslušnú novelu, ktorá zmrazila minuloročné platy aj u prezidenta, poslancov NR a členov vlády, napadol na ÚS generálny prokurátor Jaromír Čižnár. ÚS podľa tlačovej správy "vo zvyšnej časti návrhu nevyhovuje". K stredajšiemu verdiktu pripájajú odlišné stanovisko ústavní sudcovia Peter Brňák, Milan Ľalík a Lajos Mészáros.

Generálny prokurátor v podaní na ÚS argumentoval, že ekonomický rast v posledných rokoch a každoročné zvýšenie priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR neodôvodňujú prijatie daných úsporných opatrení, ktoré sa prijímajú v čase ekonomickej krízy. "Takúto právnu úpravu považujem za neprípustný zásah do ústavne garantovaného princípu právneho štátu," uviedol Čižnár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok