Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Implantát varuje pred rakovinou vytvorením umelého znamienka

Implantát varuje pred rakovinou vytvorením umelého znamienka
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
25. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čím skôr sa zistí rakovina, tým väčšie šance má pacient, no táto zákerná choroba dokáže veľmi dobre skrývať svoju prítomnosť. Tím výskumníkov z ETH Zürich však vyvinul nový systém včasného varovanie pre štyri bežné druhy rakoviny. Ide o implantát, ktorý sleduje zvýšenie hladiny vápnika v krvi a pacienta varuje tak, že na jeho koži vytvorí umelé znamienko.

Včasné odhalenie rakoviny môže nielen zvýšiť mieru prežitia, ale tiež môže znížiť intenzitu liečby a náklady spojené so zdravotnou starostlivosťou. Vedci sa preto snažia vyvíjať rôzne druhy techník pre včasnú identifikáciu rakoviny v tele. Prototyp systém od spoločnosti ETH Zürich patrí k jedinečným nápadom.

Systém je zložený z genetickej siete integrovanej do ľudských buniek, ktorá je obalená v implantovateľnom zariadení. Keď sa zariadenie vloží pod pokožku, neustále kontroluje hladinu vápnika v krvi človeka. Vysoké hladiny vápnika sú pritom včasným biomarkerom pre štyri najbežnejšie druhy rakoviny - prostaty, pľúc, hrubého čreva a prsníkov.

V prípade, že implantát po dlhší čas deteguje zvýšenú hladinu vápnika, spustí geneticky modifikované bunky. Tie začnú produkovať extra melanín, ktorý v mieste implantátu na koži vytvorí jasne viditeľný signál v podobe znamienka. To človeku naznačí, že niečo nie je v poriadku a mal by navštíviť lekára. Toto umelé znamienko sa objaví skôr, ako sa rakovina dá zvyčajne zistiť inými spôsobmi a tak ľudia nemusia čakať, kým sa začnú cítiť zle alebo majú bolesti.

Tím výskumníkov z ETH Zürich vyvinul nový systém včasného varovanie pre štyri bežné druhy rakoviny. Ide o implantát, ktorý sleduje zvýšenie hladiny vápnika v krvi a pacienta varuje tak, že na jeho koži vytvorí umelé znamienko.

Pre tých, ktorí by radšej nemali veľké znamienko na koži, chcú vedci vytvoriť inú verziu systému, ktorý by mohol vytvoriť značku viditeľnú len pri červenom svetle. Doteraz tím testoval implantát na laboratórnych myšiach a vzorkách prasacej kože, kde dobre reagoval na vysoké koncentrácie vápnika. Jedinou nevýhodou systému včasnej detekcie je to, že zapuzdrené bunky majú životnosť približne rok, kým bude musieť byť implantát vymenený.

Výskumníci tvrdia, že ich prototyp by sa mohol dať prispôsobiť pre sledovanie iných biomarkerov, aby implantát slúžil ako systém včasného varovanie pre postupne sa rozvíjajúce ochorenia, ako sú neurodegeneratívne choroby a hormonálne poruchy. Nanešťastie si na implantát pre detekciu rakoviny budeme musieť počkať minimálne ešte ďalších desať rokov vývoja.