Macedónski islamisti ohlásili krvavú balkánsku jar

TASR
11.5.2012 10:09

Albánci v Macedónsku na dnes ohlásili masové protesty na znak podpory zadržaným radikálnym islamistom, ktorých úrady v Skopje obvinili z vraždy piatich Macedóncov.

Macedónski islamisti ohlásili krvavú balkánsku jar
SITA

Informovali o tom vo štvrtok miestne médiá. Radikálni islamisti prostredníctvom internetu oznámili, že v Macedónsku sa začína "krvavá balkánska jar". Albánski demonštranti, podobne ako minulý týždeň v piatok, sa po modlitbách plánujú zhromaždiť pred mešitami a následne protestovať pred štátnymi inštitúciami a súdmi. Nielen v hlavnom meste, ale aj v macedónskych mestách Kumanovo, Tetovo, Gostivar, Kičevo a Struga, informoval srbský spravodajský server vestionline.rs.

Oficiálny organizátor protestov ani tentoraz nie je známy, podľa médií je však jasné, že za nimi stoja skupiny radikálnych islamistov. Tento záver vyplýva aj z pochmúrneho scenára, ktorý zverejnil internetový portál Teuhid.net, zaoberajúci sa náboženskými otázkami spojenými s Albáncami v regióne.

Podľa plánu, ktorý na tomto portáli zverejnil Shukri Alija, kriminálnik dobre známy macedónskej polícii a človek nachádzajúci sa na čiernom zozname EÚ kvôli odporu voči Ochridskej mierovej zmluve, sú masové protesty druhým z dovedna siedmich bodov scenára "balkánskej jari". Ten sa má odvíjať podľa vzoru tzv. arabskej jari, ktorá prebehla vlani v niektorých arabských krajinách. V prvom bode sa uvádza, že albánski moslimovia sa nemôžu stať otrokmi médií, ale na informovanie musia využívať aj sociálne siete. V treťom bode sa odporúča, aby na čele protestov stáli mladí ľudia, ktorí nie sú pod "slovanským vplyvom".

V piatom, šiestom a siedmom bode Albánci otvorene vyzývajú na vzburu. Shukri Alija vyzýva radikálnych islamistov, aby zablokovali policajné stanice vo všetkých oblastiach obývaných albánskymi moslimami. Ohlasuje aj zverejnenie identity a adresy všetkých policajtov -Albáncov alebo moslimov, ktorí spolupracujú so slovanskými (macedónskymi) úradmi. "Aby sa vyriešil stáročia starý problém moslimov, ľudia sa musia inšpirovať arabskou jarou a balkánskou jarou, ktorá sa začína v Macedónsku," vyhlásil Alija, ktorý sa podľa predpokladov ukrýva niekde v Kosove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok