Nenoste tradičnú pokrývku hlavy, radia Židom v Nemecku

TA3 TASR
24.4.2018 14:47

Predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku Josef Schuster vyzýva, aby Židia upustili od nosenia tradičnej pokrývky hlavy vo väčších mestách.

Nenoste tradičnú pokrývku hlavy, radia Židom v Nemecku
SITA/AP

Výzva prišla po minulotýždňovom útoku na dvoch mladých ľudí, ktorí mali na hlavách kipu. Útok v Berlíne, z ktorého je podozrivý 19-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, zvýšil obavy v súvislosti s antisemitizmom v Nemecku. Podľa Schustera je nosenie kipy v princípe správne, na druhej strane však odporučil jednotlivcom "neukazovať sa na verejnosti s kipou vo veľkých mestách v Nemecku a namiesto nej nosiť ako pokrývku hlavy šiltovku". Ak sa podľa neho nepodarí postaviť sa na odpor voči otvorenému antisemitizmu, demokracia je ohrozená.

"Pretože nejde iba o antisemitizmus, spolu s tým ide aj rasizmus, spolu s tým ide aj xenofóbia. Tu je potrebný jasný stop," zdôraznil. Predseda židovskej rady v Nemecku aj pred tromi rokmi naznačil, že Židia by nemali nosiť kipu v oblastiach s veľkým počtom moslimskej populácie. Zdôraznil však, že existujú rastúce antisemitské nálady medzi nemigrantmi.

Témy: Berlín Nemecko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok