Ostro sledované ministerstvo vnútra bude riadiť Saková

TA3 TASR
24.4.2018 11:30

Novou ministerkou v ostro sledovanom rezorte vnútra bude štátna tajomníčka Denisa Saková, ktorú nominuje Smer-SD. Prichádza po krátkom pôsobení krízového manažéra Tomáša Druckera, ktorý vo funkcii vydržal len niekoľko týždňov. Podľa Roberta Fica je Saková profesionálka, ktorá pôsobí v rezorte dlhodobo.

Rozhodlo užšie vedenie Smeru

"Predseda vlády Peter Pellegrini dnes osobne informoval prezidenta Andreja Kisku, že nominantkou na post ministra vnútra je terajšia štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková. Prezident si ju dnes na 15.00 h pozval do Prezidentského paláca," uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan s tým, že Kiska sa so Sakovou stretne. O nominácii rozhodlo užšie vedenie Smeru.

Podľa Fica Sakovej dlhodobé pôsobenie v rezorte vytvára dobrý predpoklad na to, že svoju funkciu zvládne. "Môžem potvrdiť, že predsedníctvo strany Smer-SD dnes schválilo nomináciu Denisy Sakovej na post ministra vnútra. Chcem zopakovať, že strana Smer-SD má na základe výsledkov parlamentných volieb a koaličnej zmluvy právo obsadiť tento post a akékoľvek spochybňovanie tejto procedúry je popretím demokratických princípov," uviedol Robert Fico.

Post ministra vnútra sa uvoľnil po tom, čo odstúpil Tomáš Drucker. Rezignoval, keď sa rozhodol neodvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Rezort dočasne vedie premiér Peter Pellegrini. Smer pravidelne pripomína, že prezident musí vymenovať kandidáta, ktorého mu predloží predseda vlády.

Pôsobila v rezorte vnútra

Denisa Saková sa narodila 17. apríla 1976 v Nitre. Študovala na Gymnáziu E. Gudernu v rodnom meste. V rokoch 1994 1999 sa vzdelávala na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave v odbore Finančná sústava, peňažníctvo. Doktorandské štúdium si doplnila v rokoch 1999-2006 opäť na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave v odbore poisťovníctvo.

Jej prvým zamestnaním bola v rokoch 1998-2001 funkcia konzultanta v akciovej spoločnosti Delta E.S. E. a.s. Nasledovala prax pre Capgemini Ernst & Young, s.r.o. kde pôsobila ako seniorkonzultant do roku 2003. Riaditeľkou divízie aplikácií v E.ON IT Slovakia, s.r.o bola menovaná v rokoch 2003-2007. Nasledujúce tri roky 2007-2010 zastávala funkciu riaditeľky sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti na Ministerstve vnútra SR. V rokoch 2011-2012 bola menovaná do funkcie vedúcej úseku koordinácie poskytovaných služieb v E.ON IT Slovakia, s.r.o. Funkciu vedúcej služobného úradu na Ministerstve vnútra SR vykonáva od roku 2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok