Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Moderné technológie slúžia v jedinečnom prekladisku vagónov na Slovensku

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
24. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nielen nadšencom vláčikov hovoria niečo širokorozchodné koľajnice, alebo tie s európskym rozmerom. Vybrali sme sa na hranice Slovenska s Ukrajinou, alebo inak povedané, aj na koniec Európskej únie. A nie náhodou. Kto by to nevedel, v Čiernej nad Tisou, sú oba rozmery týchto koľajníc pokope a nielen to. Sú tu vďaka tomu aj prekladiská, kde sa prekladá tovar práve z vagónov širokorozchodných do tých európskych. Slúžia na to zaujímavé prekladiská. My sme si vybrali to najmodernejšie, ktoré funguje pomocou technológií.

Myšlienka vybudovania prekládkovej stanice v Čiernej nad Tisou vznikla pred viac ako sedemdesiatimi rokmi z dôvodu rozdielneho rozchodu koľajníc medzi bývalým Sovietskym zväzom a Československom.

„V Európe je rozchod koľajníc 1435 milimetrov a na východ 1520 milimetrov. Takže bez preloženia nie je fyzicky možné, aby vozeň s tým istým podvozkom pokračoval ďalej,“ hovorí pán Martin Vozár, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.

V súčasnosti sa prekladisko využíva na sypké substráty s hlavným zameraním na rudu, určenú na výrobu ocele. Ešte aj dnes sa pritom niektoré druhy tovaru prekladajú pomocou bagrov, no prekladisko to zvláda výrazne rýchlejšie.

„Tento proces trvá zhruba 5 minút, to znamená, že za 5 minút je preložený jeden širokorozchodný vozeň do vozňov normálneho rozchodu. Vlastne za 2,5 až 3 hodiny my naložíme alebo teda preložíme široké do ucelenej súpravy normálneho rozchodu. Môže prísť lokomotíva a vytiahnuť naloženú súpravu z komplexu,“ vysvetľuje pán Marian Frko, Bulk Transshipment Slovakia.

Celý proces prekládky sa začína príjazdom širokorozchodnej súpravy po nájazdovej rampe do budovy výklopníka. V nej sa odpojí naložený vozeň od súpravy s ťažným zariadením a posúva sa do rotačného výklopníka.

„Je tam fixovaný a otočený o 175 stupňov. Poviem, vozeň je hore kolesami a naspäť. Trvá to 120 sekúnd a je vyložených 69 - 70 ton tovaru do zásobníkov.“

Modernizované automatizované prekladisko v Čiernej nad Tisou.

Nakládka tovaru zo zásobníkov sa pritom presúva prostredníctvom automatizovanej technológie, ktorá je zabudovaná v komplexe ale aj mimo neho. Na všetko dohliadajú operátori, ktorí tiež kontrolujú, aby bol vozeň správne naložený.

„Je to dopravníková technológia, od vyhrňovačov cez pásové dopravníky, a potom pohyblivý nákladkový dopravník, ktorý nakladá tovar do vozňa normálneho rozchodu. Ten vozeň je stabilizovaný a stojí na úradnej váhe mostovej. Tým pádom my máme presné údaje o tare vozňa, netto hmotnosti tovaru, ktorý je naložený, aj brutto vozňa.“

Systém je pritom efektívny aj po ekonomickej stránke. Dokáže maximálne využiť únosnosť vozňa a vypravená súprava má menší počet vozňov ako tomu bolo v minulosti.

„Ako sa tovar sype do vozňa pohyblivým dopravníkom, tak zabezpečuje rovnomerné rozloženie na osi. Čiže v osi pozdĺžnej aj priečnej je tovar rovnomerne rozložený do vozňa.“

Pri práci so sypkými materiálmi sa do vzduchu uvoľňuje množstvo prachových častíc. Prekladisko v Čiernej nad Tisou je však v tomto smere inovatívne a ekologické.

„V presypoch striekame, rozprašujeme vodu a takisto vodnú clonu máme okolo násypky, keď sa tovar sype do vozňa normálneho rozchodu. To znamená, že je tam vytvorená zábrana úniku prachových častíc do okolia. Vo vlastnej budove máme v troch úrovniach veľmi výkonné odsávacie a filtrovacie zariadenie, ktoré za hodinu vymení 60 000 kubíkov vzduchu.“

Prekladisko je výnimočné aj v tom, že sa prekladá nepretržite po celý rok, a preto v istých obdobiach prichádza náklad zamrznutý. Aj na to sú však logistickí odborníci pripravení. K dispozícii majú automatizované rozmrazovacie haly.

„Rozmrazujeme horúcim vzduchom, ktorý s teplotou 120 stupňov je vháňaný ventilátormi spod stropu cez vzduchotechnické zariadenie do vozňov. Tam vlastne odovzdáva teplo tovaru a so 60 stupňovou teplotou je odsávaný odsávacím kanálom pod úrovňou koľaje znova do agregátu, kde je prihrievaný a znova vháňaný,“ dopĺňa pán Marian Frko, Bulk Transshipment Slovakia.

Inovatívne technológie teda prekladisku nechýbajú a dokonca posunuli výkony v prekladaní na novú úroveň.

„Výklopník zefektívnil prekladanie tovaru oproti bagrom až šesťnásobne. Ročne tak dokážeme preložiť až 5 miliónov ton železnej rudy,“ dodáva pán Martin Vozár, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.

Slovensko má teda vo svojom portfóliu strategický nástroj v podobe prekladiska v Čiernej nad Tisou. A tak sa môže cez našu krajinu dostať do Európskej únie veľké množstvo tovaru, ktorý by sa inak musel prevážať pomalšie, zrejme len nákladnými automobilmi.