Zomrel zakladateľ futbalovej dynastie, Vladimír Weiss najstarší

TA3 SITA
24.4.2018 09:33

V pondelok ráno po dlhej chorobe odišiel vo veku 78 rokov do futbalového neba Vladimír Weiss najstarší. Informoval o tom portál Slovenského futbalového zväzu. Otec bývalého reprezentanta a trénera národného tímu a starý otec člena súčasného kádra výberu Jána Kozáka bol zakladateľom výnimočnej futbalovej dynastie.

Zomrel zakladateľ futbalovej dynastie, Vladimír Weiss najstarší
SFZ ČTK

V kádri šampióna

Je len málo rodín, ktorých zástupcovia troch generácii si zahrali na vrcholných svetových súťažiach - Weiss prvý hral na OH 1964 a priviezol si odtiaľ striebornú medailu, Weiss druhý sa zúčastnil na MS 1990 a prebojoval sa s tímom do štvrťfinále, Weiss tretí je aktérom osemfinále MS 2010, kde jeho otec mužstvo viedol.

Vladimír Weiss najstarší sa narodil 21. septembra 1939 vo Vrútkach. Rodičia boli hospodári tamojšieho klubu Lokomotívy, takže futbalové ihrisko bolo pre neho samozrejmé miesto každodenných hier. Najmä futbalu. Vyrástlo z neho šikovné ľavé krídlo, v doraste boli spoluhráčmi s Adolfom Schererom, ktorý šiel do ČH Bratislava v 1957 ako prvý, Weiss ho po roku nasledoval. Začal v rezerve, postupne sa presunul do prvého tímu, kde udávali tón Buberník, Kačáni či Gustáv Mráz a ťahali mužstvo, vedené trénerom Borhym, k titulu. Keď ho ČH skutočne získala, Weiss mal len 19 rokov a bol najmladším v kádri šampióna.

Trénerská dráha

Do tridsiatky hrával za svoj klub, na konto mu pribudlo 236 štartov v najvyššej súťaži a 6 strelených gólov. Dal sa potom na trénerskú dráhu, viedol menšie kluby Trnávku, Rapid Bratislava, Slovenský Grob, Pezinok a Limbach, pretože ako vdovec sa staral o dve deti a tak nemal priestor ísť ďalej od domova. Trikrát si obliekol dres reprezentačného A-tímu Československa.

"Roky jesene jeho života poznačila cukrovka, na ktorú mal dedičnú dispozíciu, prišiel o časť nohy. Utiahol sa do Limbachu a pozorne sledoval, ako ním založená futbalová dynastia sa má čulo k svetu. Ako jeho syn robil čoraz hlbšiu brázdu v našom futbale a ako plynulo sa chopil rodinnej štafety vnuk. Mal z nich radosť, vnímal, ako ich lopta rozhodila po svete, ale ako všetci s iniciálkami VW cítili, kde majú nielen futbalové korene, uznanlivo napísali na webe futbalsfz.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok