Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY a inovatívny startup chcú zmeniť tvár slovenského predaja

NAY a inovatívny startup chcú zmeniť tvár slovenského predaja
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Naytrolabs je názov spoločného projektu, ktorý je výsledkom spojenia tradičného predajcu elektroniky NAY s inovatívnym 0100ventures. Tento nový projekt bol dnes predstavený verejnosti a jeho cieľom je prinášať inovácie, ktoré by využívali najmodernejšie technológie súčasnosti pre zjednodušenie a zefektívnenie predaja a služieb.

Spoločnosť NAY, ktorá je slovenskou jednotkou na trhu maloobchodného predaja elektroniky má inovácie, ako hovoria jej predstavitelia, „vo svojej DNA“. O tom, že mení tvár slovenského retailu už presvedčila v minulosti a práve prostredníctvom nového projektu Naytrolabs ju plánuje meniť aj naďalej s využitím znalostí inovatívneho startupu 0100ventures.

V minulosti to bola práve spoločnosť NAY, ktorá ako prvá na Slovensko priniesla model franchise či otvorila prvú veľkoplošnú predajňu u nás. Dnes hovorí najmú o omnichannel predaji a úplnom previazaní internetu a kamenných predajní.

„Súčasnosť je o multikanálovom predaji. Internetom to najčastejšie začína a v kamennej predajni sa nákup najčastejšie končí. Môže to však byť aj naopak. Ako si to skombinujete záleží od počasia, nálady, tovaru, ktorý kupujete, hoci aj od momentálnej dopravnej situácie. Internetový a kamenný predaj už nemá zmysel rozlišovať,“ uviedol jeden z majiteľov Peter Zálešák. Ako dodal, jednoduchým dôkazom je, že napriek tomu, že návštevnosť e-shopu je dvojnásobná oproti predajniam, stále sa viac ako 85 percent tržieb realizuje v predajniach, pričom do nich patria aj rezervácie cez web, či internetové objednávky vyzdvihnuté na predajni.

„Chceme sa však pozerať viac dopredu, do budúcnosti. Chceme flexibilne reagovať na nové technológie. Vyskúšať ich, vyhodnotiť a adaptovať čo najrýchlejšie. Hľadať riešenia mimo konvenčný rámec a využívať open-source riešenia. Táto skutočnosť nás viedla k myšlienke vytvoriť mladý ambiciózny tím, ktorý bude motorom ďalších inovácií na mieru pre NAY. To je v skratke Naytrolabs,“ vysvetlil hlavnú myšlienku za vznikom projektu Naytrolabs Ján Tomáš. 0100ventures si podľa neho ako partnera vybrali preto, lebo má bohaté skúsenosti so zakladaním startupov a prevádzkuje coworkingový priestor v Mlynskej doline v Bratislave a vďaka tomu už vedie dialóg s talentovanými slovenskými študentmi, ktorým chce dať Naytrolabs šancu.

„Verím, že Naytrolabs spojí to najlepšie z oboch našich svetov. Bohatú skúsenosť a tradície NAY s mladosťou a nekonvenčným myslením 0100ventures. Ako najväčšiu výhodu vidím to, že Naytrolabs je flexibilný a škálovateľný. Počítame s tým, že jeden deň môžeme stáť pred problémom logistiky a druhý deň budeme riešiť lojalitnú mobilnú aplikáciu,“ vysvetlil Dušan Duffek, konateľ novej spoločnosti Naytrolabs. Ďalej zdôraznil, že napriek mladému tímu disponujú množstvom skúseností a slovenského aj zahraničného know-how. CEO Naytrolabs je Martin Hauge z Nórska, ktorý je spoluzakladateľom 0100ventures, a po Malte či Malajzii pôsobí teraz na Slovensku. Technickým riaditeľom je Urban Kovac, ktorý po štúdiu a pôsobení v Glasgowe a práci pre niekoľko nadnárodných spoločností prijal výzvu práve v Naytrolabs.

Ako uviedli zástupcovia spoločnosti NAY, jedno z prvých inovatívnych riešení z dielne Naytrolabs by mohlo uzrieť svetlo sveta už koncom tohto roka. Čo to však bude zostáva stále tajomstvom, no v celkovom pláne je hneď niekoľko vecí, ako napríklad mobilná aplikácia, využívanie algoritmov strojového učenia a umelej inteligencie, inovácie v oblasti logistiky, dovozu a distribúcie tovaru, automatizované systémy na predajniach, nové platobné brány, nové služby a ďalšie.

(Zdroj: Tlačová správa a konferencia NAY a 0100ventures)