Titul ministra Richtera preverí kontrola rezortu školstva

TASR
10.5.2012 21:46

Rezort školstva pošle na Právnickú fakultu Univerzity Mateja Bela kontrolu, ktorá preskúma okrem iného aj bakalárske štúdium šéfa rezortu práce Jána Richtera (Smer-SD). Na svojej webovej stránke o tom informuje denník SME, kontrolu pre TASR potvrdil hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Titul ministra Richtera preverí kontrola rezortu školstva
SITA

"Túto kontrolu iniciuje minister Dušan Čaplovič (Smer-SD) v súvislosti s viacerými informáciami, ktoré v ostatnom čase získal. Týka sa štúdia všetkých študentov v tom ročníku a v danom predmete, nie iba ministra Richtera," spresnil pre TASR.

Šéf rezortu školstva sa pôvodne od medializovaných informácií o titule svojho straníckeho kolegu čiastočne dištancoval. "Je to vecou Univerzity Mateja Bela - ja rešpektujem autonómnosť univerzít, a to mi aj prikazuje zákon," povedal začiatkom mesiaca. Otázky ohľadom kontroly medializovaných zistení mala podľa neho zodpovedať Akreditačná komisia.

Kaliňák dnes odmietol konštatovanie, že by šéf rezortu školstva svoj názor k tejto otázke zmenil. "Akurát nehovoril, akým spôsobom bude prebiehať kontrola - či ju bude iniciovať on, alebo to urobí Akreditačná komisia. Najskôr totiž bola na ťahu práve Akreditačná komisia, a to z dôvodu, že bola zriadená aj na takýto účel, teda účel kontroly študijných programov a kvality výučby," reagoval hovorca.

Koľko bude predmetná kontrola trvať, podľa neho v súčasnosti nie je možné ani odhadnúť. Kontrolný tím bude musieť pracovať s archívmi. Medializovaný prípad Richterovho titulu sa totiž týka obdobia spred desiatich rokov. Richter mal vtedy podľa denníka SME vyštudovať za doktora práv vďaka spornému bakalárskemu diplomu z 19. januára 2002. Získal ho teda len päť mesiacov predtým, ako vtedajší rektor univerzity Milan Murgaš vyhlásil, že ide o neakreditovaný študijný odbor, ktorý sa nemôže ukončiť titulom bakalár. Ako nakoniec Richter a jeho spolužiaci k titulu prišli, vysvetliť nevedel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok