Na koniec jadrových testov reagoval aj Trump, Kimovi poslal jasný odkaz

TA3 TASR
21.4.2018 09:45

Severná Kórea v súvislosti s rozhodnutím pozastaviť jadrové a raketové testy naznačila zmenu politického smerovania, ktorá by mala zaistiť, že táto izolovaná krajina sa bude viac zameriavať na rozvoj svojej ekonomiky. Tá je oslabená i v dôsledku sankcií, ktorými na tieto testy odpovedalo medzinárodné spoločenstvo.

Chcú spoluprácu so susednými štátmi

Podľa údajov prevzatých zo severokórejských štátnych médií bolo rozhodnutie o pozastavení testov jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu v Kórejskej ľudovodemokratickej republike prijaté na zasadnutí ústredného výboru tamojšej vládnucej Kórejskej strany práce. Predmetom tohto zasadnutia bolo prerokovanie "novej etapy" v politike severokórejského vedenia.

koreas-tension-86936-168ae03a28744e13a306dd888d7a66f0_7f000001-e5fa-fe5e.jpg

Na základe zverejnenej správy chce KĽDR aktívne spolupracovať so susednými krajinami a medzinárodným spoločenstvom na zaistení mieru na Kórejskom polostrove a vytvoriť "optimálne medzinárodné prostredie" pre budovanie svojej ekonomiky. Ústredný výbor KSP prijal jednomyseľne uznesenie, v ktorom vyzval na sústredenie národného úsilia do vybudovania silného socialistického hospodárstva a dosiahnutia "prelomových zlepšení v životoch ľudí".

Ďalšie testy nie sú potrebné

Pozastavenie jadrových a raketových testov oznámil severokórejský vodca Kim Čong-un pred jeho nadchádzajúcimi stretnutiami s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom. Kim vo svojom vyhlásení konštatoval dosiahnutie "vedeckého pokroku" pri vývoji jadrových zbraní a nosných rakiet, vďaka ktorému nie sú potrebné ďalšie testy.

"Nepotrebujeme už ďalšie jadrové skúšky alebo skúšobné odpaly balistických striel stredného či medzikontinentálneho doletu," citovala agentúra AP vodcu KĽDR, ktorý tak zdôvodnil uzavretie severokórejského zariadenia, kde prebehli doterajšie jadrové testy. Posledný z nich sa uskutočnil vlani v septembri, keď KĽDR oznámila, že úspešne otestovala vodíkovú bombu.

Posun vpred

Japonská vláda opatrne privítala oznámenie, že KĽDR pozastavuje vykonávanie testov jadrových zbraní a balistických rakiet dlhého doletu, upozornila však, že ho nepovažuje za dostatočné. "Vítame oznámenie Severnej Kórey ako posun vpred," povedal novinárom japonský premiér Šinzó Abe. "Budeme však ďalej sledovať, či tento krok povedie k overiteľnému a nezvratnému odstráneniu zásob jadrových zbraní a zbraní hromadného ničenia," dodal.

Japonský minister obrany Icunori Onodera sa vyjadril pre médiá vo Washingtone, kde je práve na návšteve, že najnovší krok zo strany KĽDR je "neuspokojivý" a "nedostatočný". Pchjongjang totiž nespomenul, že by sa chystal zrieknuť svojich balistických rakiet krátkeho a stredného doletu, ktoré môže použiť proti Južnej Kórei či Japonsku.

Teší sa na stretnutie

Americký prezident Donald Trump to označil za "veľmi dobrú správu pre Severnú Kóreu a svet". V príspevku na sieti Twitter, z ktorého citovala agentúra DPA, hodnotí Trump toto rozhodnutie aj ako "veľký pokrok" a dodáva, že "sa teší" na stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, plánované na máj alebo jún.

Kancelária juhokórejského prezidenta Mun Če-ina zase konštatovala "zmysluplný pokrok" na ceste k denuklearizácii Kórejského polostrova a zlepšenie vyhliadok na úspešnosť rokovaní medzi Soulom, Pchjongjangom a Washingtonom.

Krok na ceste k nezvratnej denuklearizácii

Aj podľa Európskej únie je to pozitívny krok, po ktorom by mala nasledovať "nezvratná denuklearizácia" KĽDR. "Je to pozitívny, dlho očakávaný krok na ceste, na ktorej by teraz mala nasledovať úplná, overiteľná a nezvratná denuklearizácii krajiny," uvádza sa vo vyhlásení šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej.

Pozastavenie jadrových a raketových testov oznámil Kim Čong-un pred svojimi plánovanými stretnutiami s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a prezidentom USA Donaldom Trumpom. Spomínané dva summity sú podľa Mogheriniovej príležitosťami "na vybudovanie dôvery a dosiahnutie ďalších konkrétnych a pozitívnych výsledkov". EÚ bude tento proces podporovať okrem iného "aj prostredníctvom zdieľania našich vlastných skúseností s rokovaniami o denuklearizácii". Postoj EÚ ku KĽDR však zostáva v tejto fáze nezmenený, to znamená kombináciu sankcií a otvorených komunikačných kanálov, dodala šéfka diplomacie EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok